Chaczapuri

Czytałam kiedyś, że do gruzińskiej restauracji w Krakowie przyjechali Gruzini, zamówili  swoje narodowe potrawy i bardzo się oburzyli kiedy dostali coś zupełnie innego niż to co myśleli, że zamawiają. Danie, które zamówili różniło się od  ich prawdziwego, narodowego. Dlatego obawiam się, że prezentując przepis na chaczapuri  też naruszę czyjeś uczucia bo nie mam pewności co do autentycznego źródła tego przepisu. Dlatego zaznaczam, aby uprzedzić wszystkich tych, którzy będą mnie zaraz umoralniać na temat chaczapuri, że ten przepis nie jest orginalny  i nawet nie mam pojęcia jaki powinien być orginalny ale wiem, że ta wersja chaczapuri jest tak pyszna, że nie można przestać jej jeść. Podobno można też nadziać chaczapuri mięsem ale mnie farsz serowy bardzo odpowiada. Gorąco polecam:)

Zdjęcie - Chaczapuri  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • ¾ szklanki kefiru lub jogurtu (może być kwaśne mleko, maślanka lub woda)

Składniki na farsz:

  • 150 g ziemniaków (2średnie)
  • 200 g sera feta
  • 200 g sera (mozzarella, cheddar)

Ugotować ziemniaki, rozgnieść na piure. Starty ser zmieszać z ziemniakami. W misce wymieszać mąkę, sól, cukier (można dodać ½ łyżeczki proszku do pieczenia). Dodać kefir lub wodę i zagnieść miękkie, gładkie ciasto (które nie lepi się do rąk).  Ciasto nakryć i odczekać 20 - 30 minut.Gotowe ciasto podzielić na 6 części i uformować kulki. Następnie zrobić z nich okrągłe placki średnicy około 20 cm. Na jednym placku kłaść farsz, następnie zawinąć brzegi do siebie, skleić i delikatnie przewałkować. Rozgrzać patelnię (nie smarować tłuszczem) położyć chaczapuri, zmniejszyć ogień na średni, nakryć pokrywką i piec 3 minuty. Przewrócić łopatką na drugą stronę i również piec 2-3 minuty. Placek się nadyma, ale po zdjęciu z patelni opada.

Przepisy z tych kategorii

Krem z serka waniliowego z jabłkami karmelizowanymi z cynamonem i kardamonem

Krem z serka waniliowego z jab…

figmara figmara
figowe smaki

Pizza z chorizo, papryką i serem manchego

Pizza z chorizo, papryką i ser…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Zielony makaron, rzecz o tym jak bardzo kocham szpinak ;-)

Zielony makaron, rzecz o tym j…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Bezglutenowe oponki serowe

Bezglutenowe oponki serowe

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

 Leniwe pampuchy

Leniwe pampuchy

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Babeczki z kremem z masła orzechowego

Babeczki z kremem z masła orze…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Przepisy z tych kategorii

Chinkali
3

Chinkali

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Roladki z bakłażana z pastą orzechową
4

Roladki z bakłażana z pastą or…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Chaczapuri ze szpinakiem na zakwasie

Chaczapuri ze szpinakiem na za…

Tosia i Śliwka Tosia i Śliwka
Smakowity chleb

Pchali dla NieAlergika

Pchali dla NieAlergika

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Ajapsandali – smażone warzywa
3

Ajapsandali – smażone warzywa

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Gruzińskie ciasto herbaciane
3

Gruzińskie ciasto herbaciane

atina atina
Tak sobie pichcę...