Chaczapuri

Czytałam kiedyś, że do gruzińskiej restauracji w Krakowie przyjechali Gruzini, zamówili  swoje narodowe potrawy i bardzo się oburzyli kiedy dostali coś zupełnie innego niż to co myśleli, że zamawiają. Danie, które zamówili różniło się od  ich prawdziwego, narodowego. Dlatego obawiam się, że prezentując przepis na chaczapuri  też naruszę czyjeś uczucia bo nie mam pewności co do autentycznego źródła tego przepisu. Dlatego zaznaczam, aby uprzedzić wszystkich tych, którzy będą mnie zaraz umoralniać na temat chaczapuri, że ten przepis nie jest orginalny  i nawet nie mam pojęcia jaki powinien być orginalny ale wiem, że ta wersja chaczapuri jest tak pyszna, że nie można przestać jej jeść. Podobno można też nadziać chaczapuri mięsem ale mnie farsz serowy bardzo odpowiada. Gorąco polecam:)

Zdjęcie - Chaczapuri  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • ¾ szklanki kefiru lub jogurtu (może być kwaśne mleko, maślanka lub woda)

Składniki na farsz:

  • 150 g ziemniaków (2średnie)
  • 200 g sera feta
  • 200 g sera (mozzarella, cheddar)

Ugotować ziemniaki, rozgnieść na piure. Starty ser zmieszać z ziemniakami. W misce wymieszać mąkę, sól, cukier (można dodać ½ łyżeczki proszku do pieczenia). Dodać kefir lub wodę i zagnieść miękkie, gładkie ciasto (które nie lepi się do rąk).  Ciasto nakryć i odczekać 20 - 30 minut.Gotowe ciasto podzielić na 6 części i uformować kulki. Następnie zrobić z nich okrągłe placki średnicy około 20 cm. Na jednym placku kłaść farsz, następnie zawinąć brzegi do siebie, skleić i delikatnie przewałkować. Rozgrzać patelnię (nie smarować tłuszczem) położyć chaczapuri, zmniejszyć ogień na średni, nakryć pokrywką i piec 3 minuty. Przewrócić łopatką na drugą stronę i również piec 2-3 minuty. Placek się nadyma, ale po zdjęciu z patelni opada.

Przepisy z tych kategorii

Dorada pieczona z batatami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Culurgiones czyli sardyńskie r…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Kartacze

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Cudownie kremowa zupa z batató…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

1

Placki z ziemniaków i kiszonej…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Łosoś z sosem szałwiowym i fry…

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

Przepisy z tych kategorii

1

Leniwe pierogi

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

1

Pierogi z kaszą jaglaną

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

2

„Samoa” sernik z kajmakiem, wi…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

1

Spaghetti ze szpinakiem i pest…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

2

Błyskawiczne pączki z serka

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

1

Sałatka z jarmużu i pieczonych…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki