cevapcici

Z nowym rokiem nowe wspólne gotowanie. Tym razem temat podała Kasia. Wspólnie gotowały: Ja, Kasia, i Iza.
Cevapcici
Cebulę drobniutko posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. W misce wyrobić mięso ze wszystkimi dodatkami. Odstawić na kilka godzin żeby smaki się przegryzły. Uformować podłużne kotleciki ok 10 cm długości. Smażyć na patelni grillowej do zrumienienia no i żeby nie były surowe.
Podałam z sałatką z pomidora, zielonego ogórka, czerwonej cebuli i fety oraz z sosem czosnkowo-ziołowym i ajwarem w łyżeczkach.
Cevapcici
- 500g mielonego mięsa wołowego (ja dałam wołowo-wieprzowe)
- 3 łyżki ostrego ajwaru
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 szalotka
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 0,5 łyżeczki soli

Podałam z sałatką z pomidora, zielonego ogórka, czerwonej cebuli i fety oraz z sosem czosnkowo-ziołowym i ajwarem w łyżeczkach.