Carpaccio z kaki i mozzarelli


Carpaccio di cachi e mozzarella – carpaccio z owocu kaki i mozzarelli.
Od kiedy zobaczyłam na blogu u Domi carpaccio z mango – wiedziałam, że muszę spróbować z Kaki. Bardzo szybka i pyszna przystawka. Przetestowałam ją na włoskim podniebieniu i uzyskałam pełną akceptację:)
Polecam szczególnie tym, którzy kaki nie próbowali lub sądzili, że im nie smakuje…
SKŁADNIKI:
1 owoc kaki
1 mozzarella
garść rukoli
Dressing: 1 łyżka miodu, 1 łyżka octu winnego, kilka kropli cytryny, 4 łyzki oliwy z oliwek, 1 łyżka mielonych orzechów
Rukolę ułożyć na talerzu. Mozzarellę i kaki pociąć na bardzo cienkie plasterki i poukładać naprzemiennie na rukoli.
Dressing: do miseczki wlać miód i ocet winny i energicznie wymieszać. Dodać kilka kropli soku z cytryny i oliwę. Dokładnie połączyć składniki. Dodać zmielone orzechy, wymieszać. Carpaccio polać dressingiem przed samym podaniem.

Przepis bierze udział w akcji VIVA ITALIA w kategorii antipasti