Carpaccio wołowe z trzema różnymi sosami
            
Składniki:
- 50 dag mięsa wołowego najwyższej jakości (użyłem polędwicy)
 - mieszanka sałat – 1 opakowanie
 - 20dag mozzarelli
 - 1 cebula
 - 20dag pieczarek
 - kapary
 - sól, pieprz
 - oliwa z oliwek
 - 10 dag startej mozzarelli
 - 10 dag parmezanu
 
Najlepiej włożyć mięso przed krojeniem do zamrażalnika na 30 min.. Pokroić na cienkie plastry i rozbić młotkiem do mięsa (najlepiej plastry mięsa umieścić pomiędzy 2 warstwy foli spożywczej) lub pokroić zmrożone mięso na krajalnicy i wtedy nie ma potrzeby rozbijania. Plastry rozłożyć na talerze, polać oliwą, posolić i popieprzyć, odstawić. Przygotować sosy.
Sos 1:- 2 łyżki sosu sojowego
 - 1 łyżeczka sosu teryiaki
 - sok z połowy cytryny
 - 1 łyżeczka pasty imbirowej
 
Składniki wymieszać. Na mięsie ułożyć porwane listki sałaty, posypać mozzarellą i parmezanem oraz cebulą. Polać wszystko sosem.
Sos 2:- 2 łyżki majonezu
 - 2 łyżki śmietany
 - 1 łyżeczka musztardy
 - kilka parów
 - łyżeczka soku z cytryny
 - sól, pieprz
 
Składniki wymieszać. Na mięsie ułożyć porwane listki sałaty, posypać mozzarellą i cebulą. Polać sosem.
Sos 3:- składniki, takie jak w sosie 2
 - łyżeczka zielonego pieprzu
 
Składniki wymieszać. Na mięsie ułożyć plasterki pieczarek. Posypać parmezanem i polać sosem.
Podobne wpisy Carpaccio wołowe z trzema różnymi sosami
Satay z wołowiny z sosem z masła orzechowego

Sałatka z wędzonym łososiem na przywitanie wiosny
