Caponata czyli Wojciech po Sycylijsku


- 8 łyżek oliwy
- 500g bakłażana
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500g pomidorów pelati z puszki
- oliwki
- karczochy z puszki
- 3 łyżki octu winnego
- 4 łyżki kaparów
- rozmaryn
Bakłażana obrać i posolić, odstawić na 10min aż puści sok. Przepłukać pod wodą i osuszyć, następnie pokroić w małą kostkę 1cmx1cm, podsmażyć ok 15min na oliwie z oliwek. Dodać cebulę i czosnek, gdy cebula zrobi się szklista dodać pokrojone pomidory z sosem. Następnie wrzucić ocet i kapary. Dodać oliwki i pokrojone serca karczochów (ilość według upodobania).

Przykryć i dusić kolejne 15min z rozmarynem, na małym ogniu. Dodać sól, pieprz. Podawać schłodzone z grzankami z chleba/weki.
Udekorowąć listkami bazylii, twardym serem kozim lub/i orzeszkami pinii.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));