Cantucci

...zwane też biscotti, to włoskie ciasteczka podwójnie wypiekane. Dzięki temu są chrupiące. Tradycyjnie podaje się je z espresso, w której ciasteczka są maczane. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia włoska" wydawnictwa Parragon. Polecam!

Zdjęcie - Cantucci - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na ok. 40 ciasteczek):
2 jajka
200 g cukru (ja dałam mniej)
300 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
aromat (u mnie pomarańczowy)
ok. 150 g dodatków - migdałów, orzechów, czekolady, rodzynek

Całe jajka należy ubić z cukrem na biały krem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, aromat i dodatki. Zagnieść. Podzielić ciasto na dwie części. Z każdej uformować wałek. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut, wyjąć i przestudzić. Ostrym ząbkowanym nożem pokroić w centymetrowe ukośne plasterki. Ułożyć na blasze i piec 15 minut, w połowie pieczenia odwracając je na drugą stronę.
W książkowym przepisie był jeszcze cynamon, ja go pominęłam.

Podobno ciasteczka można długo przechowywać. Raczej tego nie sprawdzę, bo moje zaraz znikną :)

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

2

Włoskie faworki kardamonowe

atina atina
Tak sobie pichcę...

Tarta rabarbarowa z bezą

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Orkiszowe bułeczki z orzechami…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tort Red Velvet

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Kruche ciasto z jabłkam i mali…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Bezglutenowe tartaletki z krem…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Przepisy z tych kategorii

3

Ciastka owsiane z kokosem

napiecyku napiecyku
napiecyku

1

Naan Berenji – perskie ryżowe…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Zawijasy z ciasta francuskiego…

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

3

Kruche rogaliki bez cukru i ja…

Baladynka Baladynka
Na słodko lub wytrawnie

2

Ciasto bezglutenowe z kaszą ja…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

4

Drożdżowe rogaliki z białym se…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku