Cantucci

...zwane też biscotti, to włoskie ciasteczka podwójnie wypiekane. Dzięki temu są chrupiące. Tradycyjnie podaje się je z espresso, w której ciasteczka są maczane. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia włoska" wydawnictwa Parragon. Polecam!

Zdjęcie - Cantucci - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na ok. 40 ciasteczek):
2 jajka
200 g cukru (ja dałam mniej)
300 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
aromat (u mnie pomarańczowy)
ok. 150 g dodatków - migdałów, orzechów, czekolady, rodzynek

Całe jajka należy ubić z cukrem na biały krem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, aromat i dodatki. Zagnieść. Podzielić ciasto na dwie części. Z każdej uformować wałek. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut, wyjąć i przestudzić. Ostrym ząbkowanym nożem pokroić w centymetrowe ukośne plasterki. Ułożyć na blasze i piec 15 minut, w połowie pieczenia odwracając je na drugą stronę.
W książkowym przepisie był jeszcze cynamon, ja go pominęłam.

Podobno ciasteczka można długo przechowywać. Raczej tego nie sprawdzę, bo moje zaraz znikną :)

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

2

Włoskie faworki kardamonowe

atina atina
Tak sobie pichcę...

Makaron z szynką i oliwkami w…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Ziołowa sól - toskańska przypr…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Focaccia z figami i rozmarynem

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Gnocchi ziemniaczane w kilku w…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Bucatini all'Amatriciana

Kasia Kasia
Pełny talerz

Przepisy z tych kategorii

Kolorowa babka

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

1

Ciasto z musem śliwkowym i bit…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ciasto śmietankowo-budyniowe z…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Tarta serowa z figami (Cheese…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Drożdżówki z prażonymi jabłkam…

Konsti Konsti
Apparecchiamo?

1

Szarlotka „Złota Rosa” z budyn…

ilovebake ilovebake
I Love Bake