Cantucci

...zwane też biscotti, to włoskie ciasteczka podwójnie wypiekane. Dzięki temu są chrupiące. Tradycyjnie podaje się je z espresso, w której ciasteczka są maczane. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia włoska" wydawnictwa Parragon. Polecam!

Zdjęcie - Cantucci - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na ok. 40 ciasteczek):
2 jajka
200 g cukru (ja dałam mniej)
300 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
aromat (u mnie pomarańczowy)
ok. 150 g dodatków - migdałów, orzechów, czekolady, rodzynek

Całe jajka należy ubić z cukrem na biały krem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, aromat i dodatki. Zagnieść. Podzielić ciasto na dwie części. Z każdej uformować wałek. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut, wyjąć i przestudzić. Ostrym ząbkowanym nożem pokroić w centymetrowe ukośne plasterki. Ułożyć na blasze i piec 15 minut, w połowie pieczenia odwracając je na drugą stronę.
W książkowym przepisie był jeszcze cynamon, ja go pominęłam.

Podobno ciasteczka można długo przechowywać. Raczej tego nie sprawdzę, bo moje zaraz znikną :)

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

2

Włoskie faworki kardamonowe

atina atina
Tak sobie pichcę...

Brioszki z borówkami i paryski…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Korzenne gofry

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

1

Drożdżowe rogaliki z białym se…

morrigan morrigan
Kobieta w lustrach

Mini pavlova czyli bezy ze śmi…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

1

Powrót do dzieciństwa. I bułec…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Przepisy z tych kategorii

1

Diabelskie ciasto czekoladowe

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

1

Drożdżowe rogaliki z białym se…

morrigan morrigan
Kobieta w lustrach

Ciasto drożdżowe z borówką ame…

duszek duszek
Potrawy regionalne

Crumble jabłkowo-borówkowy z w…

Na krachym spodzie Na krachym spodzie
Na krachym spodzie

Ciasto drożdżowe z truskawkami…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Naleśniki owsiane

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary