Cantucci

...zwane też biscotti, to włoskie ciasteczka podwójnie wypiekane. Dzięki temu są chrupiące. Tradycyjnie podaje się je z espresso, w której ciasteczka są maczane. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia włoska" wydawnictwa Parragon. Polecam!

Zdjęcie - Cantucci - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na ok. 40 ciasteczek):
2 jajka
200 g cukru (ja dałam mniej)
300 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
aromat (u mnie pomarańczowy)
ok. 150 g dodatków - migdałów, orzechów, czekolady, rodzynek

Całe jajka należy ubić z cukrem na biały krem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, aromat i dodatki. Zagnieść. Podzielić ciasto na dwie części. Z każdej uformować wałek. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut, wyjąć i przestudzić. Ostrym ząbkowanym nożem pokroić w centymetrowe ukośne plasterki. Ułożyć na blasze i piec 15 minut, w połowie pieczenia odwracając je na drugą stronę.
W książkowym przepisie był jeszcze cynamon, ja go pominęłam.

Podobno ciasteczka można długo przechowywać. Raczej tego nie sprawdzę, bo moje zaraz znikną :)

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

2

Włoskie faworki kardamonowe

atina atina
Tak sobie pichcę...

Binenstich mit Apfelfülung

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kruchości miodowo-pomarańczowe

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Kanapka prosto z pieca

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

1

Zdrowe ciasteczka owsiane z żu…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Orkiszowa bagietka-szybka i ła…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

1

Pesto alla genovese

atina atina
Tak sobie pichcę...

Ditalini alla crema verde

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

8

„La Sbrisoletta” – włoska szar…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

1

Cannoli di ricotta

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Gnocchi z wątróbką i borowikam…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Focaccia z pieczoną dynią i ro…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity