Cantucci

...zwane też biscotti, to włoskie ciasteczka podwójnie wypiekane. Dzięki temu są chrupiące. Tradycyjnie podaje się je z espresso, w której ciasteczka są maczane. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia włoska" wydawnictwa Parragon. Polecam!

Zdjęcie - Cantucci - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na ok. 40 ciasteczek):
2 jajka
200 g cukru (ja dałam mniej)
300 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
aromat (u mnie pomarańczowy)
ok. 150 g dodatków - migdałów, orzechów, czekolady, rodzynek

Całe jajka należy ubić z cukrem na biały krem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, aromat i dodatki. Zagnieść. Podzielić ciasto na dwie części. Z każdej uformować wałek. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut, wyjąć i przestudzić. Ostrym ząbkowanym nożem pokroić w centymetrowe ukośne plasterki. Ułożyć na blasze i piec 15 minut, w połowie pieczenia odwracając je na drugą stronę.
W książkowym przepisie był jeszcze cynamon, ja go pominęłam.

Podobno ciasteczka można długo przechowywać. Raczej tego nie sprawdzę, bo moje zaraz znikną :)

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

2

Włoskie faworki kardamonowe

atina atina
Tak sobie pichcę...

Serniczki mascarpone z nutą po…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

1

Keksiki bananowo-kokosowe

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

1

Kruche rogaliki drożdżowe z dż…

aronia aronia
Wiem co jem

1

Co zrobić z białek

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Florentynki

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Przepisy z tych kategorii

2

Błyskawiczne pączki z serka

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

2

Krakersy z siemienia lnianego

figmara figmara
figowe smaki

Ciastka cytrynowe z kardamone…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

2

Scones z czekoladą

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

Kruche maślane ciasteczka-klaw…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Moje pierwsze scones - z żuraw…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze