Cantucci

...zwane też biscotti, to włoskie ciasteczka podwójnie wypiekane. Dzięki temu są chrupiące. Tradycyjnie podaje się je z espresso, w której ciasteczka są maczane. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia włoska" wydawnictwa Parragon. Polecam!

Zdjęcie - Cantucci - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na ok. 40 ciasteczek):
2 jajka
200 g cukru (ja dałam mniej)
300 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
aromat (u mnie pomarańczowy)
ok. 150 g dodatków - migdałów, orzechów, czekolady, rodzynek

Całe jajka należy ubić z cukrem na biały krem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, aromat i dodatki. Zagnieść. Podzielić ciasto na dwie części. Z każdej uformować wałek. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut, wyjąć i przestudzić. Ostrym ząbkowanym nożem pokroić w centymetrowe ukośne plasterki. Ułożyć na blasze i piec 15 minut, w połowie pieczenia odwracając je na drugą stronę.
W książkowym przepisie był jeszcze cynamon, ja go pominęłam.

Podobno ciasteczka można długo przechowywać. Raczej tego nie sprawdzę, bo moje zaraz znikną :)

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

2

Włoskie faworki kardamonowe

atina atina
Tak sobie pichcę...

Babeczki " duszki " na hallowe…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Makaroniki amaretti dla NieAle…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Kasztanowe batoniki musli z j…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Drożdżówki z jabłkami w karmel…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Ciasteczka dyniowe z czekoladą…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka "kocie oczka" ( z d…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Bitki z makiem

A'la kuchnia A'la kuchnia
A'LA KUCHNIA BLOG

Kruche ciasteczka z dynią (pie…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Dyniowe ślimaczki drożdżowe

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Słodkie rogaliki z dodatkiem z…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

1

Aromatyczne ciasteczka czekola…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera