Cantucci

...zwane też biscotti, to włoskie ciasteczka podwójnie wypiekane. Dzięki temu są chrupiące. Tradycyjnie podaje się je z espresso, w której ciasteczka są maczane. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia włoska" wydawnictwa Parragon. Polecam!

Zdjęcie - Cantucci - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na ok. 40 ciasteczek):
2 jajka
200 g cukru (ja dałam mniej)
300 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
aromat (u mnie pomarańczowy)
ok. 150 g dodatków - migdałów, orzechów, czekolady, rodzynek

Całe jajka należy ubić z cukrem na biały krem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, aromat i dodatki. Zagnieść. Podzielić ciasto na dwie części. Z każdej uformować wałek. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut, wyjąć i przestudzić. Ostrym ząbkowanym nożem pokroić w centymetrowe ukośne plasterki. Ułożyć na blasze i piec 15 minut, w połowie pieczenia odwracając je na drugą stronę.
W książkowym przepisie był jeszcze cynamon, ja go pominęłam.

Podobno ciasteczka można długo przechowywać. Raczej tego nie sprawdzę, bo moje zaraz znikną :)

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

2

Włoskie faworki kardamonowe

atina atina
Tak sobie pichcę...

Bruschetta - grzanka z pomidor…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Bruschetta caponata, czyli chr…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Acquacotta. Zupa na kamieniu.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tosty po włosku, czyli panini…

Kasia Kasia
Pełny talerz

1

Focaccia śniadaniowa

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

1

Ciasteczka owsiane z bakaliami

Bizneswomen w... Bizneswomen w...
Bizneswoman w kuchni

1

Drożdżówki ze śliwkami i cynam…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

2

Rogaliki z twarogu bez jajek i…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułeczki z brzoskwiniami

Tosia i Śliwka Tosia i Śliwka
Smakowity chleb

Babeczki z budyniem i owocami

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

2

Ciasteczka z masłem orzechowym…

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli