Cannelloni z ricottą i szpinakiem

Propozycja z kuchni włoskiej, pyszna alternatywa dla cannelloni nadziewanych mięsem.

W oryginalnym przepisie znajdował się jeszcze sos beszamelowy, ale ja z niego zrezygnowałam, żeby uniknąć niepotrzebnych węglowodanów.

Składniki:

makaron cannelloni (ok. 20 rurek)

500 g mrożonego szpinaku

300 g sera ricotta

150 g parmezanu (można zastąpić innym serem)

2 ząbki czosnku

2 jajka

łyżka masła

sól, pieprz

Sos pomidorowy:

500 ml sosu pomidorowego (np. Primo Gusto)

1 cebula

1 ząbek czosnku

sól, pieprz, bazylia, oliwa

Rozmroź szpinak, odsącz dokładnie wodę. Rozgrzej masło na patelni, wrzuć szpinak i przyprawy, podduś, ostudź. Przygotuj sos pomidorowy: zeszklij cebulę i czosnek, dolej sos pomidorowy, dopraw. W misce rozkrusz ricottę, dodaj szpinak, jajka i połowę parmezanu. Wymieszaj farsz i nadziewaj rurki. W naczyniu żaroodpornym wylej warstwę sosu, ułóż rurki, zalej pozostałym sosem i posyp serem. Zapiekaj w 180 stopniach przez około 30 minut.

Przepisy z tych kategorii

4

Cannelloni ze szpinakiem i ri…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

3

Dobierając smaki i kolory

Aga-aa Aga-aa
Eksperymentalnie

1

Makaron z gorgonzolą i orzecha…

Aga-aa Aga-aa
Eksperymentalnie

Kurczak zapiekany z warzywami…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Spaghetti z porem i sosem z mo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

1

Naleśniki z jagodami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Przepisy z tych kategorii

Pizza pszenno-żytnia ze szpina…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Spaghetti z czosnkiem, oliwą i…

Kasia Kasia
Pełny talerz

2

Cornetti expresowe

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Spaghetti aglio, olio e pepero…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Panini mafalde

Konsti Konsti
Apparecchiamo?

Risotto z cukinią

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog