Cannelloni z ricottą i szpinakiem

Propozycja z kuchni włoskiej, pyszna alternatywa dla cannelloni nadziewanych mięsem.

W oryginalnym przepisie znajdował się jeszcze sos beszamelowy, ale ja z niego zrezygnowałam, żeby uniknąć niepotrzebnych węglowodanów.

Składniki:

makaron cannelloni (ok. 20 rurek)

500 g mrożonego szpinaku

300 g sera ricotta

150 g parmezanu (można zastąpić innym serem)

2 ząbki czosnku

2 jajka

łyżka masła

sól, pieprz

Sos pomidorowy:

500 ml sosu pomidorowego (np. Primo Gusto)

1 cebula

1 ząbek czosnku

sól, pieprz, bazylia, oliwa

Rozmroź szpinak, odsącz dokładnie wodę. Rozgrzej masło na patelni, wrzuć szpinak i przyprawy, podduś, ostudź. Przygotuj sos pomidorowy: zeszklij cebulę i czosnek, dolej sos pomidorowy, dopraw. W misce rozkrusz ricottę, dodaj szpinak, jajka i połowę parmezanu. Wymieszaj farsz i nadziewaj rurki. W naczyniu żaroodpornym wylej warstwę sosu, ułóż rurki, zalej pozostałym sosem i posyp serem. Zapiekaj w 180 stopniach przez około 30 minut.

Przepisy z tych kategorii

4

Cannelloni ze szpinakiem i ri…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

3

Dobierając smaki i kolory

Aga-aa Aga-aa
Eksperymentalnie

1

Makaron z gorgonzolą i orzecha…

Aga-aa Aga-aa
Eksperymentalnie

Gnocchi z ricottą w sosie sero…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Tiramisu gruszkowe

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

1

Cantuccini

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Przepisy z tych kategorii

1

Makaron po kawaleryjsku

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Spaghetti pełnoziarniste z pes…

aronia aronia
Wiem co jem

Soba z hummusem, groszkiem cuk…

Tyna Tyna
In cooking we trust

1

Makaron pełnoziarnisty na słod…

Dorota Dorota
SuperStyler

Muszle faszerowane kurkami i d…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Ditalini alla crema verde

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek