Cannelloni z ricottą i szpinakiem

Propozycja z kuchni włoskiej, pyszna alternatywa dla cannelloni nadziewanych mięsem.

W oryginalnym przepisie znajdował się jeszcze sos beszamelowy, ale ja z niego zrezygnowałam, żeby uniknąć niepotrzebnych węglowodanów.

Składniki:

makaron cannelloni (ok. 20 rurek)

500 g mrożonego szpinaku

300 g sera ricotta

150 g parmezanu (można zastąpić innym serem)

2 ząbki czosnku

2 jajka

łyżka masła

sól, pieprz

Sos pomidorowy:

500 ml sosu pomidorowego (np. Primo Gusto)

1 cebula

1 ząbek czosnku

sól, pieprz, bazylia, oliwa

Rozmroź szpinak, odsącz dokładnie wodę. Rozgrzej masło na patelni, wrzuć szpinak i przyprawy, podduś, ostudź. Przygotuj sos pomidorowy: zeszklij cebulę i czosnek, dolej sos pomidorowy, dopraw. W misce rozkrusz ricottę, dodaj szpinak, jajka i połowę parmezanu. Wymieszaj farsz i nadziewaj rurki. W naczyniu żaroodpornym wylej warstwę sosu, ułóż rurki, zalej pozostałym sosem i posyp serem. Zapiekaj w 180 stopniach przez około 30 minut.

Przepisy z tych kategorii

4

Cannelloni ze szpinakiem i ri…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

3

Dobierając smaki i kolory

Aga-aa Aga-aa
Eksperymentalnie

1

Makaron z gorgonzolą i orzecha…

Aga-aa Aga-aa
Eksperymentalnie

Lekki sernik z ricotty i jogur…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ślimaczki z omletów z żółtym s…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

„Mleczne śniadanie na rozpoczę…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Przepisy z tych kategorii

1

Focaccia śniadaniowa

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Omlet z kwiatami cukinii. Dzie…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pasta Fagioli (makaron z fasol…

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Pollo alla pizzaiola

Tyna Tyna
In cooking we trust

Włoska grzanka czyli bruschett…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Flaki po florencku. Toscano ve…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami