Cannelloni z ricottą i szpinakiem

Propozycja z kuchni włoskiej, pyszna alternatywa dla cannelloni nadziewanych mięsem.

W oryginalnym przepisie znajdował się jeszcze sos beszamelowy, ale ja z niego zrezygnowałam, żeby uniknąć niepotrzebnych węglowodanów.

Składniki:

makaron cannelloni (ok. 20 rurek)

500 g mrożonego szpinaku

300 g sera ricotta

150 g parmezanu (można zastąpić innym serem)

2 ząbki czosnku

2 jajka

łyżka masła

sól, pieprz

Sos pomidorowy:

500 ml sosu pomidorowego (np. Primo Gusto)

1 cebula

1 ząbek czosnku

sól, pieprz, bazylia, oliwa

Rozmroź szpinak, odsącz dokładnie wodę. Rozgrzej masło na patelni, wrzuć szpinak i przyprawy, podduś, ostudź. Przygotuj sos pomidorowy: zeszklij cebulę i czosnek, dolej sos pomidorowy, dopraw. W misce rozkrusz ricottę, dodaj szpinak, jajka i połowę parmezanu. Wymieszaj farsz i nadziewaj rurki. W naczyniu żaroodpornym wylej warstwę sosu, ułóż rurki, zalej pozostałym sosem i posyp serem. Zapiekaj w 180 stopniach przez około 30 minut.

Przepisy z tych kategorii

4

Cannelloni ze szpinakiem i ri…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

3

Dobierając smaki i kolory

Aga-aa Aga-aa
Eksperymentalnie

1

Makaron z gorgonzolą i orzecha…

Aga-aa Aga-aa
Eksperymentalnie

Pizza-kości na Halloween

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto ze szpinakiem i kremowy…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Dynia i feta. Pieczone pierogi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Spaghetti z grzybami i pieczon…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Ciasto dyniowe z orzechami

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Mini serniki dyniowe na zimno…

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Krem marchwiowo-paprykowo-ziem…

Katka Katka
Co by tu zjeść?

1

Tort czekoladowy cafe latte

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

1

Babeczki " duszki " na hallowe…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com