Cannelloni z ricottą i szpinakiem

Propozycja z kuchni włoskiej, pyszna alternatywa dla cannelloni nadziewanych mięsem.

W oryginalnym przepisie znajdował się jeszcze sos beszamelowy, ale ja z niego zrezygnowałam, żeby uniknąć niepotrzebnych węglowodanów.

Składniki:

makaron cannelloni (ok. 20 rurek)

500 g mrożonego szpinaku

300 g sera ricotta

150 g parmezanu (można zastąpić innym serem)

2 ząbki czosnku

2 jajka

łyżka masła

sól, pieprz

Sos pomidorowy:

500 ml sosu pomidorowego (np. Primo Gusto)

1 cebula

1 ząbek czosnku

sól, pieprz, bazylia, oliwa

Rozmroź szpinak, odsącz dokładnie wodę. Rozgrzej masło na patelni, wrzuć szpinak i przyprawy, podduś, ostudź. Przygotuj sos pomidorowy: zeszklij cebulę i czosnek, dolej sos pomidorowy, dopraw. W misce rozkrusz ricottę, dodaj szpinak, jajka i połowę parmezanu. Wymieszaj farsz i nadziewaj rurki. W naczyniu żaroodpornym wylej warstwę sosu, ułóż rurki, zalej pozostałym sosem i posyp serem. Zapiekaj w 180 stopniach przez około 30 minut.

Przepisy z tych kategorii

4

Cannelloni ze szpinakiem i ri…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

3

Dobierając smaki i kolory

Aga-aa Aga-aa
Eksperymentalnie

1

Makaron z gorgonzolą i orzecha…

Aga-aa Aga-aa
Eksperymentalnie

1

Pasta fredda con pepperoni arr…

Konsti Konsti
Apparecchiamo?

Caprese z truskawkami i pesto…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Risotto z zielonym groszkiem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

1

Mini tiramisu truskawkowe

Sandra bakes a party Sandra bakes a party
Sandra bakes a party

Polenta z suszonymi pomidorami…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Piccata z dorsza z kaparami

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Saltimbocca

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Fettuccine ‚słoma i siano’ z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Scrapazzone

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni