Cannelloni z ricottą i szpinakiem

Propozycja z kuchni włoskiej, pyszna alternatywa dla cannelloni nadziewanych mięsem.

W oryginalnym przepisie znajdował się jeszcze sos beszamelowy, ale ja z niego zrezygnowałam, żeby uniknąć niepotrzebnych węglowodanów.

Składniki:

makaron cannelloni (ok. 20 rurek)

500 g mrożonego szpinaku

300 g sera ricotta

150 g parmezanu (można zastąpić innym serem)

2 ząbki czosnku

2 jajka

łyżka masła

sól, pieprz

Sos pomidorowy:

500 ml sosu pomidorowego (np. Primo Gusto)

1 cebula

1 ząbek czosnku

sól, pieprz, bazylia, oliwa

Rozmroź szpinak, odsącz dokładnie wodę. Rozgrzej masło na patelni, wrzuć szpinak i przyprawy, podduś, ostudź. Przygotuj sos pomidorowy: zeszklij cebulę i czosnek, dolej sos pomidorowy, dopraw. W misce rozkrusz ricottę, dodaj szpinak, jajka i połowę parmezanu. Wymieszaj farsz i nadziewaj rurki. W naczyniu żaroodpornym wylej warstwę sosu, ułóż rurki, zalej pozostałym sosem i posyp serem. Zapiekaj w 180 stopniach przez około 30 minut.

Przepisy z tych kategorii

4

Cannelloni ze szpinakiem i ri…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

3

Dobierając smaki i kolory

Aga-aa Aga-aa
Eksperymentalnie

1

Makaron z gorgonzolą i orzecha…

Aga-aa Aga-aa
Eksperymentalnie

1

Spaghetti z porem i sosem z mo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

3

Sałatka makaronowa z brokułami

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

1

Serowa tarta makaronowa z kurk…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

Kaczka z makaronem soba i gros…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

1

Farfalle ze szpinakiem i serem…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Fettuccine Alfredo z kurczakie…

Dzi Dzi
karmelowy

6

Cannelloni ze szpinakiem i fet…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Makaron z bobem, serem feta i…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Spaghetti z czosnkiem, oliwą i…

Kasia Kasia
Pełny talerz