Cannelloni z ricottą i szpinakiem

Propozycja z kuchni włoskiej, pyszna alternatywa dla cannelloni nadziewanych mięsem.

W oryginalnym przepisie znajdował się jeszcze sos beszamelowy, ale ja z niego zrezygnowałam, żeby uniknąć niepotrzebnych węglowodanów.

Składniki:

makaron cannelloni (ok. 20 rurek)

500 g mrożonego szpinaku

300 g sera ricotta

150 g parmezanu (można zastąpić innym serem)

2 ząbki czosnku

2 jajka

łyżka masła

sól, pieprz

Sos pomidorowy:

500 ml sosu pomidorowego (np. Primo Gusto)

1 cebula

1 ząbek czosnku

sól, pieprz, bazylia, oliwa

Rozmroź szpinak, odsącz dokładnie wodę. Rozgrzej masło na patelni, wrzuć szpinak i przyprawy, podduś, ostudź. Przygotuj sos pomidorowy: zeszklij cebulę i czosnek, dolej sos pomidorowy, dopraw. W misce rozkrusz ricottę, dodaj szpinak, jajka i połowę parmezanu. Wymieszaj farsz i nadziewaj rurki. W naczyniu żaroodpornym wylej warstwę sosu, ułóż rurki, zalej pozostałym sosem i posyp serem. Zapiekaj w 180 stopniach przez około 30 minut.

Przepisy z tych kategorii

4

Cannelloni ze szpinakiem i ri…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

3

Dobierając smaki i kolory

Aga-aa Aga-aa
Eksperymentalnie

1

Makaron z gorgonzolą i orzecha…

Aga-aa Aga-aa
Eksperymentalnie

1

Cannoli di ricotta

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Gnocchi z wątróbką i borowikam…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Focaccia z pieczoną dynią i ro…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Przepisy z tych kategorii

Makaron / Spaghetti z groszkie…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

1

Makaron z boczkiem i cukinią

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Makaron z krewetkami, sezamem…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Makaron z łososiem i szpinakie…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Spaghetti z prawdziwkami

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

2

Pastitsio

Jemto Jemto
JEMTO