Cannelloni z ricottą i szpinakiem

Propozycja z kuchni włoskiej, pyszna alternatywa dla cannelloni nadziewanych mięsem.

W oryginalnym przepisie znajdował się jeszcze sos beszamelowy, ale ja z niego zrezygnowałam, żeby uniknąć niepotrzebnych węglowodanów.

Składniki:

makaron cannelloni (ok. 20 rurek)

500 g mrożonego szpinaku

300 g sera ricotta

150 g parmezanu (można zastąpić innym serem)

2 ząbki czosnku

2 jajka

łyżka masła

sól, pieprz

Sos pomidorowy:

500 ml sosu pomidorowego (np. Primo Gusto)

1 cebula

1 ząbek czosnku

sól, pieprz, bazylia, oliwa

Rozmroź szpinak, odsącz dokładnie wodę. Rozgrzej masło na patelni, wrzuć szpinak i przyprawy, podduś, ostudź. Przygotuj sos pomidorowy: zeszklij cebulę i czosnek, dolej sos pomidorowy, dopraw. W misce rozkrusz ricottę, dodaj szpinak, jajka i połowę parmezanu. Wymieszaj farsz i nadziewaj rurki. W naczyniu żaroodpornym wylej warstwę sosu, ułóż rurki, zalej pozostałym sosem i posyp serem. Zapiekaj w 180 stopniach przez około 30 minut.

Przepisy z tych kategorii

4

Cannelloni ze szpinakiem i ri…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

3

Dobierając smaki i kolory

Aga-aa Aga-aa
Eksperymentalnie

1

Makaron z gorgonzolą i orzecha…

Aga-aa Aga-aa
Eksperymentalnie

1

Zupa tajska z mleczkiem kokoso…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

1

Zimowa minestrone z ciecierzyc…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Kokosowa zupa z curry, kurczak…

Dzi Dzi
karmelowy

Przepisy z tych kategorii

Culurgiones czyli sardyńskie r…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

6

Kluski kładzione z serka wanil…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Creme brulee w nowej odsłonie

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

5

Placuszki z kaszy gryczanej i…

Laura Laura
Cafe Babilon

1

Leniwe pierogi

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

1

Pierogi z kaszą jaglaną

Olerek Olerek
ola-w-kuchni