Cannelloni z ricottą i szpinakiem

Propozycja z kuchni włoskiej, pyszna alternatywa dla cannelloni nadziewanych mięsem.

W oryginalnym przepisie znajdował się jeszcze sos beszamelowy, ale ja z niego zrezygnowałam, żeby uniknąć niepotrzebnych węglowodanów.

Składniki:

makaron cannelloni (ok. 20 rurek)

500 g mrożonego szpinaku

300 g sera ricotta

150 g parmezanu (można zastąpić innym serem)

2 ząbki czosnku

2 jajka

łyżka masła

sól, pieprz

Sos pomidorowy:

500 ml sosu pomidorowego (np. Primo Gusto)

1 cebula

1 ząbek czosnku

sól, pieprz, bazylia, oliwa

Rozmroź szpinak, odsącz dokładnie wodę. Rozgrzej masło na patelni, wrzuć szpinak i przyprawy, podduś, ostudź. Przygotuj sos pomidorowy: zeszklij cebulę i czosnek, dolej sos pomidorowy, dopraw. W misce rozkrusz ricottę, dodaj szpinak, jajka i połowę parmezanu. Wymieszaj farsz i nadziewaj rurki. W naczyniu żaroodpornym wylej warstwę sosu, ułóż rurki, zalej pozostałym sosem i posyp serem. Zapiekaj w 180 stopniach przez około 30 minut.

Przepisy z tych kategorii

4

Cannelloni ze szpinakiem i ri…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

3

Dobierając smaki i kolory

Aga-aa Aga-aa
Eksperymentalnie

1

Makaron z gorgonzolą i orzecha…

Aga-aa Aga-aa
Eksperymentalnie

Zupa Caprese na piąte urodziny…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

2

Pesto migdałowo-orzechowe

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

2

Panna cotta kokosowa

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

Pieczony omlet z ziołowym serk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Grillowana ciabatta ze szparag…

food² food²
Food Square

1

Tureckie bułeczki ze szpinakie…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

2

Zupa krem z młodej kapusty z p…

Dzi Dzi
karmelowy

Prosty makaron ze szparagami i…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Omlet z awokado i fetą

Olivia Olivia
Apetyczne Debiuty