Cannelloni z kurkami

Cannelloni z  kurkami

Ten przepis wymyśliłam zupełnie samodzielnie, a podstawą do tego było danie, które jadłam w którejś włoskiej restauracji w Poznaniu - też cannelloni z kurkami, ale kompletnie pozbawione przypraw i smaku. Zdenerwowałam się, bo żal mi było tak dobrych składników na takie byle jakie danie, i w odwecie wymyśliłam własną wersję. Uważam, że jest lepsza :)

Składniki:

makaron canelloni (ok. 10 rurek)

500 g kurek

1 duża cebula

100 ml białego wina

200 ml śmietany 18%

50 g tartego sera grana padano lub parmezanu

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek

oliwa z oliwek

zielona pietruszka do przybrania

Grzyby oczyść z piasku i pozostałości runa leśnego. Makaron obgotuj we wrzątku z dodatkiem oliwy (żeby się nie sklejał) przez około 3 minuty - trzeba trzymać rękę na pulsie, żeby rurki nie rozgotowały się i nie popękały; powinny być ugotowane al dente, ale raczej twardo.

Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie, dosyp grzyby, smaż przez chwilę. Dolej wino, dosyp sól, pieprz i tymianek; duś wszystko na średnim ogniu, do czasu, aż cały płyn odparuje. Odstaw grzyby do ostygnięcia.

Foremki do zapiekania posmaruj oliwą. Nakładaj kurki do makaronu, ułóż w foremkach. Śmietanę wymieszaj z tartym serem, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowym sosem polej rurki, zapiekaj przez około 20 minut w 190 stopniach (do momentu, aż danie zazłoci się z wierzchu). Przed podaniem udekoruj zieloną pietruszką.

Zdjęcie - Cannelloni z  kurkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów