Camembert z grilla z sałatką

Camembert z grilla z sałatką

Zdjęcie - Camembert z grilla z sałatką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Camembert z grilla z płynnym środkiem (podawany z żurawiną) oraz sałatka z mozzarellą, pomidorkami, czerwoną cebulą oraz orzechami włoskimi i olejem ziołowym z oregano, pomidorem i cebulą. To dwa niebanalne pomysły na grilla!

Do obu dań wykorzystujemy oleje ziołowe Kujawski w dwóch wariantach smakowych. Kujawski z czosnkiem i bazylią do camemberta oraz z oregano, pomidorem i cebulą do sałatki.

Oleje Kujawski z ziołami w sezonie grillowym idealnie sprawdzą się jako:

✔️marynata do mięs, warzyw, a nawet ryb na grilla

✔️można je wykorzystać również do do dań smażonych, świetnie podkręcają smak dania.

W przypadku oleju Kujawskiego z ziołami jest to połączenie oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z naturalnymi, aromatycznymi ziołami. Olej występuje w 8 wariantach smakowych.

 

 

Zdjęcie - Camembert z grilla z sałatką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na grillowany camembert z żurawiną:

  • 1 ser camembert (np. ziołowy)
  • 2-3 łyżki żurawiny
  • 1 łyżka oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią

Przygotowanie grillowanego camemberta z żurawiną:

Camembert smarujemy olejem Kujawskim z czosnkiem i bazylią. Naolejowany ser grillujemy z dwóch stron, aż powstaną charakterystyczne zarumienienia. Gotowy camembert podajemy z żurawiną i z sałatką.

 

 

Zdjęcie - Camembert z grilla z sałatką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na sałatkę:

  • 1 większe opakowanie mixu sałat
  • 1 czerwona cebula
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 opakowania mini mozzarelli
  • 5 łyżek orzechów włoskich
  • ok. 4 łyżki oleju Kujawskiego z oregano, pomidorami i cebulą

Przygotowanie sałatki:

Do miski przekładamy mix sałat, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Pomidorki koktajlowe kroimy wzdłuż i dorzucamy do reszty, po czym dodajemy orzechy włoskie i kulki mozzarelli. Następnie wlewamy 4 łyżki oleju Kujawskiego z oregano, pomidorami i cebulą. Całość mieszamy i sałatka na grilla gotowa. 

 

 

 

Ilość porcji: 1-3
Czas przygotowania: 20 min
Okazja: Grill
Poziom trudności: bardzo łatwe

Kategorie przepisów