Calzone z prawdziwkami i indykiem
            
 
 Calzone, to nic innego jak pizza w trochę innym, ciekawym wydaniu.
 Drożdżowy, duży pieróg, pełen smakowitego farszu.
 
 Tradycyjna, włoska potrawa, sprawdzona i prosta do zrobienia. 
 Nie może się nie udać.
 
 Tak jak i w przypadku pizzy, z nadzieniem do calzone, śmiało można eksperymentować i nadziać go ulubionymi dodatkami. 
 Tak naprawdę każdy pierożek może być inny;)
 
 Moja wersja, calzone z prawdziwkami i indykiem, smakowała wybornie. 
 Polecam!
 
 Składniki:
 
 ciasto
- 3 szklanki mąki
 - 0.5 kostki drożdży
 - 1 szklanka wody
 - 3 łyżki oleju
 - szczypta soli
 - 0.5 łyżeczki cukru
 - roztrzepane żółtko(do posmarowania pieroga)
 
farsz
- 3 duże prawdziwki (u mnie mrożone)
 - 500g mięsa mielonego z indyka
 - 0.5 pora
 - 125g sera mozzarella
 - 2 łyżki przecieru pomidorowego
 - 1 łyżka oleju/masła
 - sól, pieprz do smaku
 - oregano (do posypania calzone)
 
Pora pokroić w cienkie pół krążki, prawdziwki w drobną kostkę.
 Podsmażyć na maśle.
 Dodać mięso z indyka.
 Przyprawić solą i pieprzem, dodać przecier pomidorowy.
 Dusić na małym ogniu.
 Składniki na ciasto zagnieść.
 Pozostawić do podwojenia objętości (ok. 1-1.5 godziny) 
 Ciasto podzielić na ok. 5 części.
 Uformować kulę.
 Każdą kulę rozwałkować (nie bardzo cienko).
 Na połowę koła nałożyć farsz, posypać tartą mozzarellą.
 Uformować pieroga, zlepić jego brzegi.
 Posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać oregano.
 Piec w 200-220C ok. 25 minut, do mocnego zrumienienia się.
 Podawać ciepłe.