Buraki z ziołami i sezamem

Buraki z ziołami i sezamem
Zdjęcie - Buraki z ziołami i sezamem   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Słodko kwaśne buraczki doskonałe o każdej porze roku, uwielbiam zajadać się nimi wprost z patelni.

Na dwie porcje
  • 1 kg czerwonych buraków
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml octu balsamicznego lub z czerwonego wina
  • sól morska do smaku
  • 1/4 łyżeczki utartego czerwonego pieprzu
  • 3 łyżki suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki sezamu


Buraki umyć i upiec w piekarniku polane odrobina oliwy z oliwek w 200 C ok godziny - wystudzić.
Następnie buraczki obrać ze skóry i pokroić w grubszą kostkę, odstawić. Cebule pokroić w piórka i dusić na maśle z solą, gdy cebula będzie już dochodzić dodać pokrojone buraki oraz przyprawy. Całość smażyć aż wyparuje prawie cały ocet na końcu posypać sezamem i podawać na ciepło.

Smacznego 

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Buraki z ziołami i sezamem   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów