Buraki z kozim serem dojrzewającym
            Kolejna buraczana sałatka, trochę podobna kompozycja składników do capraccio z buraków z kozim serem , ale to jednak inna wersja. Buraczki pokrojone w kostkę z dodatkiem twardego sera koziego dojrzewającego z pietruszką i cytrynowym winegrettem.

- 100g twardego sera koziego dojrzewającego
 - 3-4 duże upieczone buraki
 - 2 łyżki siekanej pietruszki
 
cytrynowy winegrett:
- 3-4 łyżki oliwy
 - 1 wyciśnięty ząbek czosnku
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - sól, pieprz
 
Buraki piekę w skórce i owinięte folią spożywczą przez 40 minut w temp. 180oC.
Ser kroję w kostkę, pietruszkę siekam.
Ostudzone buraki obieram, kroję w drobną kostkę.
Składniki sosu mieszam i polewam nimi buraki, delikatnie mieszam. Dodaję ser i pietruszkę.
Warto całą sałatkę schłodzić 30 minut w lodówce przed podaniem.
