Buraczki marynowane

Jest to łatwy i nieskomplikowany przepis na tzw. jarzynkę. Można te buraczki podawać na wiele różnych sposobów, na zimno lub na ciepło, w całości lub starte, i warto mieć w spiżarni kilka słoiczków na wypadek braku pomysłów lub czasu na przyrządzenie innych warzyw.

Składniki:

buraczki - najlepiej jak najmniejsze, i w miarę równej wielkości

Proporcje zalewy:

1 l wody

1/2 szklanki octu 10%

1 płaska łyżka soli

3 łyżki cukru

Ugotuj buraczki w łupinkach do miękkości. Po ugotowaniu przelej buraki na durszlaku zimną wodą i zostaw do przestygnięcia - skórka schodzi wtedy sama, wystarczy jedynie odciąć korzonki. Buraczki możesz zetrzeć na grubej tarce lub dowolnie pokroić, a jeśli są małe, można je zostawić w całości. Ułóż buraczki w wyparzonych słoikach. Zalewę zagotuj i gorącą napełniaj słoiki. Pasteryzuj przez około 20 minut, następnie ustaw słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Zdjęcie - Buraczki marynowane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Papryka marynowana z goździkam…

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Sałatka z pieczonej dyni, kieł…

figmara figmara
figowe smaki

Kotlety z kalafiora + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Pomidory z ziołową kaszą jagla…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Schab z kiszona kapustą, fasze…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Marchew z mlekiem kokosowym i…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

1

Słodka cebula balsamiczna

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

1

Ljutenica - bułgarska pasta z…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Kiszone pomidory

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Najlepsze ogórki konserwowe

Kaś Kaś
Bake&Taste

Kiszone pomidory

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

1

Sałatka na zimę. Ogórek, papry…

Olivia Olivia
Apetyczne Debiuty