Buraczki marynowane

Jest to łatwy i nieskomplikowany przepis na tzw. jarzynkę. Można te buraczki podawać na wiele różnych sposobów, na zimno lub na ciepło, w całości lub starte, i warto mieć w spiżarni kilka słoiczków na wypadek braku pomysłów lub czasu na przyrządzenie innych warzyw.

Składniki:

buraczki - najlepiej jak najmniejsze, i w miarę równej wielkości

Proporcje zalewy:

1 l wody

1/2 szklanki octu 10%

1 płaska łyżka soli

3 łyżki cukru

Ugotuj buraczki w łupinkach do miękkości. Po ugotowaniu przelej buraki na durszlaku zimną wodą i zostaw do przestygnięcia - skórka schodzi wtedy sama, wystarczy jedynie odciąć korzonki. Buraczki możesz zetrzeć na grubej tarce lub dowolnie pokroić, a jeśli są małe, można je zostawić w całości. Ułóż buraczki w wyparzonych słoikach. Zalewę zagotuj i gorącą napełniaj słoiki. Pasteryzuj przez około 20 minut, następnie ustaw słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Zdjęcie - Buraczki marynowane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

2

Zapiekanki z pieczarkami i ser…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Pyry z wędzonym gzikiem

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

1

Młoda kapusta z koperkiem

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Kluski śląskie, niezawodny prz…

mieszam mieszam
iwkuchni

1

Kołduny babci Stachy

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

2

Leniwe

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowo-buraczana babka z…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

1

Wielkanocna ćwikła z chrzanem…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Buraczane curry z kokosowym ry…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

1

Sałatka z buraków po ukraińsku

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

2

Zupa krem z buraków | Kuchnia

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Sałatka z czerwonych buraczków

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit