Buraczki marynowane

Jest to łatwy i nieskomplikowany przepis na tzw. jarzynkę. Można te buraczki podawać na wiele różnych sposobów, na zimno lub na ciepło, w całości lub starte, i warto mieć w spiżarni kilka słoiczków na wypadek braku pomysłów lub czasu na przyrządzenie innych warzyw.

Składniki:

buraczki - najlepiej jak najmniejsze, i w miarę równej wielkości

Proporcje zalewy:

1 l wody

1/2 szklanki octu 10%

1 płaska łyżka soli

3 łyżki cukru

Ugotuj buraczki w łupinkach do miękkości. Po ugotowaniu przelej buraki na durszlaku zimną wodą i zostaw do przestygnięcia - skórka schodzi wtedy sama, wystarczy jedynie odciąć korzonki. Buraczki możesz zetrzeć na grubej tarce lub dowolnie pokroić, a jeśli są małe, można je zostawić w całości. Ułóż buraczki w wyparzonych słoikach. Zalewę zagotuj i gorącą napełniaj słoiki. Pasteryzuj przez około 20 minut, następnie ustaw słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Zdjęcie - Buraczki marynowane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto drożdżowe z dżemem

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

1

Zebra na maśle

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Tatar wołowy z ligawy / Befsz…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Knedle ze śliwkami

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

Knedle ze śliwkami

figmara figmara
figowe smaki

2

Sztuka mięsa z ziemniakami w s…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Łagodny ketchup bez cukru dla…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Galaretka jeżynowo-różana

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Keczup łagodny z cynamonową nu…

Kasia Kasia
Pełny talerz

1

Pomidory w słoiku w... sosie p…

Kasia Kasia
Pełny talerz

1

Borowiki marynowane z rozmaryn…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

2

Wtorek z kaszą 25: jaglany kre…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu