Buraczki marynowane

Jest to łatwy i nieskomplikowany przepis na tzw. jarzynkę. Można te buraczki podawać na wiele różnych sposobów, na zimno lub na ciepło, w całości lub starte, i warto mieć w spiżarni kilka słoiczków na wypadek braku pomysłów lub czasu na przyrządzenie innych warzyw.

Składniki:

buraczki - najlepiej jak najmniejsze, i w miarę równej wielkości

Proporcje zalewy:

1 l wody

1/2 szklanki octu 10%

1 płaska łyżka soli

3 łyżki cukru

Ugotuj buraczki w łupinkach do miękkości. Po ugotowaniu przelej buraki na durszlaku zimną wodą i zostaw do przestygnięcia - skórka schodzi wtedy sama, wystarczy jedynie odciąć korzonki. Buraczki możesz zetrzeć na grubej tarce lub dowolnie pokroić, a jeśli są małe, można je zostawić w całości. Ułóż buraczki w wyparzonych słoikach. Zalewę zagotuj i gorącą napełniaj słoiki. Pasteryzuj przez około 20 minut, następnie ustaw słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Zdjęcie - Buraczki marynowane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ziemniaki pieczone jak z ognis…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

Sałatka sułtańska z miażdżonym…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

1

Pasztet

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

1

Brukselka w glazurze miodowo-m…

Dzi Dzi
karmelowy

1

Lekki morszczuk pod warzywami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Śledzie w sherry

upl upl
Niebo w gębie

Przepisy z tych kategorii

1

Karmelizowane buraki i kozi se…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

1

Chipsy z buraków

figmara figmara
figowe smaki

1

Carpaccio z buraków i szpinaku

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Ziołowe podpłomyki z pieczonym…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

1

Zasmażany barszcz staropolski

KeJt KeJt
Przepisy z serca domu

2

Caprese z buraczkiem

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com