Buraczki marynowane

Jest to łatwy i nieskomplikowany przepis na tzw. jarzynkę. Można te buraczki podawać na wiele różnych sposobów, na zimno lub na ciepło, w całości lub starte, i warto mieć w spiżarni kilka słoiczków na wypadek braku pomysłów lub czasu na przyrządzenie innych warzyw.

Składniki:

buraczki - najlepiej jak najmniejsze, i w miarę równej wielkości

Proporcje zalewy:

1 l wody

1/2 szklanki octu 10%

1 płaska łyżka soli

3 łyżki cukru

Ugotuj buraczki w łupinkach do miękkości. Po ugotowaniu przelej buraki na durszlaku zimną wodą i zostaw do przestygnięcia - skórka schodzi wtedy sama, wystarczy jedynie odciąć korzonki. Buraczki możesz zetrzeć na grubej tarce lub dowolnie pokroić, a jeśli są małe, można je zostawić w całości. Ułóż buraczki w wyparzonych słoikach. Zalewę zagotuj i gorącą napełniaj słoiki. Pasteryzuj przez około 20 minut, następnie ustaw słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Zdjęcie - Buraczki marynowane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Sałatka z buraczków z korniszo…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Botwinkowa

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

1

Pierogi z botwinką

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

2

Pappardelle z botwinką i mięse…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

1

Chłodnik z pieczonych buraków

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Twarożek "na różowo" - z botwi…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Przepisy z tych kategorii

Rustykalna tarta z botwinką

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Chłodnik litewski (z botwiną)

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

1

Egipska zupa z botwinki

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Botwinka z mlekiem kokosowym -…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Curry z botwinką i kurczakiem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Makaron z pesto z botwiny i ri…

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!