Buraczki marynowane

Jest to łatwy i nieskomplikowany przepis na tzw. jarzynkę. Można te buraczki podawać na wiele różnych sposobów, na zimno lub na ciepło, w całości lub starte, i warto mieć w spiżarni kilka słoiczków na wypadek braku pomysłów lub czasu na przyrządzenie innych warzyw.

Składniki:

buraczki - najlepiej jak najmniejsze, i w miarę równej wielkości

Proporcje zalewy:

1 l wody

1/2 szklanki octu 10%

1 płaska łyżka soli

3 łyżki cukru

Ugotuj buraczki w łupinkach do miękkości. Po ugotowaniu przelej buraki na durszlaku zimną wodą i zostaw do przestygnięcia - skórka schodzi wtedy sama, wystarczy jedynie odciąć korzonki. Buraczki możesz zetrzeć na grubej tarce lub dowolnie pokroić, a jeśli są małe, można je zostawić w całości. Ułóż buraczki w wyparzonych słoikach. Zalewę zagotuj i gorącą napełniaj słoiki. Pasteryzuj przez około 20 minut, następnie ustaw słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Zdjęcie - Buraczki marynowane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Granola czekoladowo-pomarańczo…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Szybki dżem pomarańczowy z tym…

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

7

Bananella

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Kapusta kiszona

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

3

Masło jabłkowe

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

2

Dżem z pomarańczy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

1

Sałatka z rukoli, awokado, og…

figmara figmara
figowe smaki

1

Placki ze szpinakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chipsy z jarmużu

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Cudownie kremowa zupa z batató…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Chipsy z jarmużu

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

2

Zdrowa surówka z selera

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity