Buraczki marynowane

Jest to łatwy i nieskomplikowany przepis na tzw. jarzynkę. Można te buraczki podawać na wiele różnych sposobów, na zimno lub na ciepło, w całości lub starte, i warto mieć w spiżarni kilka słoiczków na wypadek braku pomysłów lub czasu na przyrządzenie innych warzyw.

Składniki:

buraczki - najlepiej jak najmniejsze, i w miarę równej wielkości

Proporcje zalewy:

1 l wody

1/2 szklanki octu 10%

1 płaska łyżka soli

3 łyżki cukru

Ugotuj buraczki w łupinkach do miękkości. Po ugotowaniu przelej buraki na durszlaku zimną wodą i zostaw do przestygnięcia - skórka schodzi wtedy sama, wystarczy jedynie odciąć korzonki. Buraczki możesz zetrzeć na grubej tarce lub dowolnie pokroić, a jeśli są małe, można je zostawić w całości. Ułóż buraczki w wyparzonych słoikach. Zalewę zagotuj i gorącą napełniaj słoiki. Pasteryzuj przez około 20 minut, następnie ustaw słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Zdjęcie - Buraczki marynowane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Koperkowa pasta z awokado i ja…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Ciasto z rabarbarem i budyniem

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Spaghetti z botwinką

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Sos beurre blanc

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Tarta z rabarbarem

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Łosoś z rusztu z pikantną sals…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Karobella śliwkowa

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

3

Dżem pomarańczowy

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

2

Kiszone cytryny

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Zakwas na żurek

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Domowy zakwas na żurek

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

3

Konfitura pomarańczowa

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!