Buraczki marynowane

Jest to łatwy i nieskomplikowany przepis na tzw. jarzynkę. Można te buraczki podawać na wiele różnych sposobów, na zimno lub na ciepło, w całości lub starte, i warto mieć w spiżarni kilka słoiczków na wypadek braku pomysłów lub czasu na przyrządzenie innych warzyw.

Składniki:

buraczki - najlepiej jak najmniejsze, i w miarę równej wielkości

Proporcje zalewy:

1 l wody

1/2 szklanki octu 10%

1 płaska łyżka soli

3 łyżki cukru

Ugotuj buraczki w łupinkach do miękkości. Po ugotowaniu przelej buraki na durszlaku zimną wodą i zostaw do przestygnięcia - skórka schodzi wtedy sama, wystarczy jedynie odciąć korzonki. Buraczki możesz zetrzeć na grubej tarce lub dowolnie pokroić, a jeśli są małe, można je zostawić w całości. Ułóż buraczki w wyparzonych słoikach. Zalewę zagotuj i gorącą napełniaj słoiki. Pasteryzuj przez około 20 minut, następnie ustaw słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Zdjęcie - Buraczki marynowane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Dżem pomidorowy z chili, imbir…

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

4

Korzenne powidła

figmara figmara
figowe smaki

2

Nutella ze śliwek - Czeko-dżem

Bizneswomen w... Bizneswomen w...
Bizneswoman w kuchni

2

Pomidorowo - paprykowy przecie…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

1

Maliny w soku własnym

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Kompot morelowy z ksylitolem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

2

Placuszki z cukinii. Na słono

Kaś Kaś
Bake&Taste

1

Sos sałatkowy Vinegret z ogórk…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

3

Cukinia zapiekana pod beszamel…

Dzi Dzi
karmelowy

2

Risotto z pieczarkami

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Tartaletki z tuńczykiem i warz…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Makaron penne z selerowym pest…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni