Buraczki marynowane

Jest to łatwy i nieskomplikowany przepis na tzw. jarzynkę. Można te buraczki podawać na wiele różnych sposobów, na zimno lub na ciepło, w całości lub starte, i warto mieć w spiżarni kilka słoiczków na wypadek braku pomysłów lub czasu na przyrządzenie innych warzyw.

Składniki:

buraczki - najlepiej jak najmniejsze, i w miarę równej wielkości

Proporcje zalewy:

1 l wody

1/2 szklanki octu 10%

1 płaska łyżka soli

3 łyżki cukru

Ugotuj buraczki w łupinkach do miękkości. Po ugotowaniu przelej buraki na durszlaku zimną wodą i zostaw do przestygnięcia - skórka schodzi wtedy sama, wystarczy jedynie odciąć korzonki. Buraczki możesz zetrzeć na grubej tarce lub dowolnie pokroić, a jeśli są małe, można je zostawić w całości. Ułóż buraczki w wyparzonych słoikach. Zalewę zagotuj i gorącą napełniaj słoiki. Pasteryzuj przez około 20 minut, następnie ustaw słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Zdjęcie - Buraczki marynowane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Muffinki z dynią jak pączki, l…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

1

Kürbis-Gorgonzola-Pasta

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Dorsz w pikantnym sosie pomido…

Dzi Dzi
karmelowy

Zupa fasolowa z makaronem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Krem z kalafiora

A'la kuchnia A'la kuchnia
A'LA KUCHNIA BLOG

Meksykański hamburger (bez mi…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Przepisy z tych kategorii

Brzoskwinie w syropie

aronia aronia
Wiem co jem

Konfitura z ananasa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Konfitura z papryki z rozmaryn…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

1

Chutney pomidorowy

Tyna Tyna
In cooking we trust

Mus jabłkowy

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

1

Sałatka z zielonych pomidorów

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!