Buraczki marynowane

Jest to łatwy i nieskomplikowany przepis na tzw. jarzynkę. Można te buraczki podawać na wiele różnych sposobów, na zimno lub na ciepło, w całości lub starte, i warto mieć w spiżarni kilka słoiczków na wypadek braku pomysłów lub czasu na przyrządzenie innych warzyw.

Składniki:

buraczki - najlepiej jak najmniejsze, i w miarę równej wielkości

Proporcje zalewy:

1 l wody

1/2 szklanki octu 10%

1 płaska łyżka soli

3 łyżki cukru

Ugotuj buraczki w łupinkach do miękkości. Po ugotowaniu przelej buraki na durszlaku zimną wodą i zostaw do przestygnięcia - skórka schodzi wtedy sama, wystarczy jedynie odciąć korzonki. Buraczki możesz zetrzeć na grubej tarce lub dowolnie pokroić, a jeśli są małe, można je zostawić w całości. Ułóż buraczki w wyparzonych słoikach. Zalewę zagotuj i gorącą napełniaj słoiki. Pasteryzuj przez około 20 minut, następnie ustaw słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Zdjęcie - Buraczki marynowane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chłodnik z rzodkiewkami i bura…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Chłodnik z pieczonych buraków…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Pure z pieczonych buraków

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Chłodnik pomidorowo-truskawkow…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Chłodnik litewski

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

1

Buraczki z wiśniami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

3

Ciasto drożdżowe z jagodami

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

1

Knedle z wiśniami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Jagodzianki

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

2

Placek drożdżowy z jagodami i…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Jagodzianki

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

3

Buchty aka parowańce bez jajek…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika