Buraczki marynowane

Jest to łatwy i nieskomplikowany przepis na tzw. jarzynkę. Można te buraczki podawać na wiele różnych sposobów, na zimno lub na ciepło, w całości lub starte, i warto mieć w spiżarni kilka słoiczków na wypadek braku pomysłów lub czasu na przyrządzenie innych warzyw.

Składniki:

buraczki - najlepiej jak najmniejsze, i w miarę równej wielkości

Proporcje zalewy:

1 l wody

1/2 szklanki octu 10%

1 płaska łyżka soli

3 łyżki cukru

Ugotuj buraczki w łupinkach do miękkości. Po ugotowaniu przelej buraki na durszlaku zimną wodą i zostaw do przestygnięcia - skórka schodzi wtedy sama, wystarczy jedynie odciąć korzonki. Buraczki możesz zetrzeć na grubej tarce lub dowolnie pokroić, a jeśli są małe, można je zostawić w całości. Ułóż buraczki w wyparzonych słoikach. Zalewę zagotuj i gorącą napełniaj słoiki. Pasteryzuj przez około 20 minut, następnie ustaw słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Zdjęcie - Buraczki marynowane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kluski z suszonymi śliwkami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Sałatka ze śledziem i groszkie…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Salami kalabryjskie z lazurem,…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Śledź w oleju z pieczonymi bur…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Krem z buraka z kozim serem i…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

1

Barszcz na zakwasie

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Przepisy z tych kategorii

Krokiety z prażoną czerwoną ka…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

1

Zupa rybna

aronia aronia
Wiem co jem

Barszcz czerwony prosty jak..…

Kasia Kasia
Pełny talerz

1

Sałatka jarzynowa

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Rolada z indyka z nadzieniem d…

Dzi Dzi
karmelowy

2

Zupa cebulowa z grzankami sero…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy