Buraczki marynowane

Jest to łatwy i nieskomplikowany przepis na tzw. jarzynkę. Można te buraczki podawać na wiele różnych sposobów, na zimno lub na ciepło, w całości lub starte, i warto mieć w spiżarni kilka słoiczków na wypadek braku pomysłów lub czasu na przyrządzenie innych warzyw.

Składniki:

buraczki - najlepiej jak najmniejsze, i w miarę równej wielkości

Proporcje zalewy:

1 l wody

1/2 szklanki octu 10%

1 płaska łyżka soli

3 łyżki cukru

Ugotuj buraczki w łupinkach do miękkości. Po ugotowaniu przelej buraki na durszlaku zimną wodą i zostaw do przestygnięcia - skórka schodzi wtedy sama, wystarczy jedynie odciąć korzonki. Buraczki możesz zetrzeć na grubej tarce lub dowolnie pokroić, a jeśli są małe, można je zostawić w całości. Ułóż buraczki w wyparzonych słoikach. Zalewę zagotuj i gorącą napełniaj słoiki. Pasteryzuj przez około 20 minut, następnie ustaw słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Zdjęcie - Buraczki marynowane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Puree z dyni

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Dyniowy curd na Festiwal dyni

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Rozmaryn i szałwia w oliwie na…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Korzenna dynia marynowana

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przyprawa dyniowa (Pumpkin Pie…

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Paprykarz do słoików

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Przepisy z tych kategorii

1

Domowy smalec ze skwarkami

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

2

Marmolada z cebuli z jablkiem

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Korzenny chutney z żurawiny

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Dżem z jabłek - przepis podsta…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Domowa granola z migdałami i ż…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Waniliowa konfitura z jabłek,…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku