Bułki z ziarnami

W ostatni weekend dostałam zapas powideł od mojej cioci i wujka. Ciocia je smaży specjalnie dla mnie - są bez cukru.
Powidła smaczne jak zawsze, tym razem zostały dodatkowo przepięknie zapakowane. Słoiczki z dedykowaną etykietką... cudne.
Bułki wykonane według ostatniego przepisu na chleb. Minimalnie zmieniony, bo przepis jest naprawdę znakomity.
Bułeczki z powidłami śliwkowymi - Laura
SKŁADNIKI:
Drożdże wymieszać z cukrem i 5 łyżkami mąki pszennej. Dodać letnią maślankę. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ponownie wyrobić.
Z ciasta formować tej samej wielkości kulki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zostawić odstępy - ciasto urośnie i troszkę się rozleje na boki. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W zależności od wielkości powinno wyjść 10-12 bułek.
Piec w temperaturze 200 ° C przez 45 minut.
Powidła smaczne jak zawsze, tym razem zostały dodatkowo przepięknie zapakowane. Słoiczki z dedykowaną etykietką... cudne.
Bułki wykonane według ostatniego przepisu na chleb. Minimalnie zmieniony, bo przepis jest naprawdę znakomity.

- 500 ml maślanki
- 5 łyżek wody
- 250 g żytniej pełnoziarnistej
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 5 łyżek nasion słonecznika
- 5 łyżek drobnej kaszy bulgur
- 5 łyżek sezamu
- 30 g drożdży
- mąka do formowania
Drożdże wymieszać z cukrem i 5 łyżkami mąki pszennej. Dodać letnią maślankę. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ponownie wyrobić.
Z ciasta formować tej samej wielkości kulki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zostawić odstępy - ciasto urośnie i troszkę się rozleje na boki. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W zależności od wielkości powinno wyjść 10-12 bułek.

Piec w temperaturze 200 ° C przez 45 minut.