Bułki z ziarnami

W orginale te bułki były tylko  ze słonecznkiem. Ale ja dodałam również ziarna dyni oraz siemienia lnianego dlatego nazwałam je bułkami z ziarnami. Są bardzo łatwe i szybkie do wykonania. Potrzeba tylko 30 minut na wyrastanie a 15  na pieczenie żeby  można było  cieszyć się pysznymi, chrupiącymi bułkami na śniadanie. Aby upiec bułki o nieco innym smaku można dodać do ciasta łyżkę nasion anyżu lub kminku. Przepis pochodzi z kolekcji Wypieki ze smakiem.

Zdjęcie - Bułki z  ziarnami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • łyżka miodu
  • łyżeczka soli
  • 40 ml wody
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki ziaren dyni
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 300 g otrąb
  • 700 g mąki

Rozmieszać drożdże w niewielkiej ilości ciepłej wody. Dodać miód i sól. Wymieszać pestki słonecznika z siemieniem lnianym, otrębami i mąką. Dodać drożdże oraz pozostałą wodę. Zagnieść dość rzadkie ciasto. Pozostawić  na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ułożyć je na stolnicy oprószonej mąką i uformować  prostokąt o wymiarach ok.20x30 cm. Pokroić ciasto na dwanaście kwadratów i przełożyć je na natłuszczoną blachę. Pozostawić bułeczki do wyrośnięcia na 30 minut a potem piec je na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika do temperatury 250 stopni przez 12-15 minut.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

2

Maślane bułeczki- dodatek w sa…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

3

Chleb czeski- łatwy i pyszny

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

1

Hamburgerowe szaleństwo czyli…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

16

Brazylijskie bułeczki kokosowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

15

Chleb- pyszny, z chrupiącą skó…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

3

Cynamonowa rolada chlebowa*

Tosia i Śliwka Tosia i Śliwka
Smakowity chleb