Bułki z wiśniami i migdałową kruszonką
Bułki z wiśniami i migdałową kruszonką
Ostatnio rzadko się tu pojawiam, ale rozumiecie. Sezon wakacyjny. Siedzę właśnie w lesie nad jeziorem, a w zasadzie nad jeziorami. Kiedyś uciekaliśmy tu z Trójmiasta, zachwycając się spokojem, ciszą i brakiem zasięgu w telefonie ;) Jednak z roku na rok wszystko zaczęło się zmieniać. Okazało się, że w tym roku jest tu nawet kawałek internetu. Trochę żal, ale z drugiej strony mogę się z Wami podzielić przepisem na bułeczki, które przygotowałam jeszcze przed wyjazdem. A bułeczki są naprawdę smaczne. Delikatne, puszyste i z kruszonką. Wiśnie i migdały jak zwykle komponują się razem doskonale. Polecam!
Składniki na 12-14 sztuk: 500 g mąki pszennej
50 g mielonych migdałów
2 żółtka
1 jajo
6 łyżek drobnego cukru
14 g
200 ml mleka
2-3 łyżki likieru amaretto
¼ łyżeczki soli
60 g roztopionego masła
Nadzienie 500-600 g wiśni
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
Żółtka i jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać wymieszać z drożdżami. Dodać jaja, mleko, likier. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do zagniatania ciasta przez ok. 5 minut. Jeżeli ciasto będzie bardzo klejące podsypać 1-2 łyżkami mąki. Dodać masło z solą, wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Wiśnie opłukać, dobrze osączyć, wydrylować. Jeżeli wiśnie były wydrylowane wcześniej odlać sok, który wyciekł. Przed nałożeniem do bułeczek wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Gdy ciasto podwoi objętość podzielić je na 12-14 części. Z każdej uformować placuszek na środku ułożyć 6-8 wiśni. Brzegi mocno zlepić, uformować bułeczkę i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić na 15-20 minut do napuszenia. Bułeczki posmarować białkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypać kruszonką. Piec w 180°C przez 20-25 minut. Wystudzić na kratce kuchennej. Kruszonka 70 g mielonych migdałów lub płatków migdałowych
50 g mąki pszennej
50 g miękkiego masła
60 g cukru pudru
Wszystkie składniki połączyć razem, schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Składniki na 12-14 sztuk: 500 g mąki pszennej
50 g mielonych migdałów
2 żółtka
1 jajo
6 łyżek drobnego cukru
14 g
200 ml mleka
2-3 łyżki likieru amaretto
¼ łyżeczki soli
60 g roztopionego masła
Nadzienie 500-600 g wiśni
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
Żółtka i jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać wymieszać z drożdżami. Dodać jaja, mleko, likier. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do zagniatania ciasta przez ok. 5 minut. Jeżeli ciasto będzie bardzo klejące podsypać 1-2 łyżkami mąki. Dodać masło z solą, wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Wiśnie opłukać, dobrze osączyć, wydrylować. Jeżeli wiśnie były wydrylowane wcześniej odlać sok, który wyciekł. Przed nałożeniem do bułeczek wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Gdy ciasto podwoi objętość podzielić je na 12-14 części. Z każdej uformować placuszek na środku ułożyć 6-8 wiśni. Brzegi mocno zlepić, uformować bułeczkę i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić na 15-20 minut do napuszenia. Bułeczki posmarować białkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypać kruszonką. Piec w 180°C przez 20-25 minut. Wystudzić na kratce kuchennej. Kruszonka 70 g mielonych migdałów lub płatków migdałowych
50 g mąki pszennej
50 g miękkiego masła
60 g cukru pudru
Wszystkie składniki połączyć razem, schłodzić w lodówce.
Smacznego!