Bułki z przedziałkiem z domowej piekarni.

Bułki z przedziałkiem z domowej piekarni.

Są, wreszcie są, udały się ! Piękne, chrupiące, lekko oprószone mąką. Treściwe, a jednocześnie lekkie i przede wszystkim smaczne. Jak te, które pamiętam z dzieciństwa. Nie to, co te puchate kulki, od których uginają się półki w piekarniach.

Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście w domu bułek, musicie spróbować tych, a jestem przekonana, że bieganie do rano do piekarni przestanie być koniecznością. Ja już wiem, że nigdy więcej nie zapłacę ani złotówki za coś, co jestem w stanie zrobić sama, na dodatek dużo lepiej niż połowa piekarni w mieście.

 Zdjęcie - Bułki z przedziałkiem z domowej piekarni. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 6 sporych bułek:

  • 400g mąki pszennej typ 650
  • ok 280-300ml letniej wody
  • 8g  świeżych drożdży
  • płaska łyżka soli morskiej (miałkiej soli mniej, około 1-1,5 łyżeczki)

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać do dużej miski. Zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże.
  • Zalać 2-3 łyżkami wody i delikatnie zamieszać. Odstawić na kilka minut, aż spęcznieją.
  • Dodać resztę składników i dobrze wyrobić ciasto. W początkowej fazie wyrabiania powinno być dość luźne.
  • Dobrze wrobione ciasto jest gładkie i odstaje od dłoni i miski.
  • Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1h.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 6 części. Z każdego kawałka uformować bułki zaginając krawędzie pod spód.
  • W uformowanych bułkach robić głębokie „przedziałki” tępą stroną noża.
  • Ponownie odstawić na ok 20 minut do wyrośnięcia.
  • Piec w temp. 200-220°C przez 15-20 minut.

Smacznego !

Kategorie przepisów