Bułki z jagodami

Dostałam jagody... ;-)
Składniki:
2,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
1/4 szklanki ciepłej wody
170 g masła
½ łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
570 g mąki
3 łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko do posmarowania bułek
ok. 3 płaskich łyżek cukru trzcinowego do posypania
Nadzienie:270 g jagód
½ opakowania cukru waniliowego
1 ½ łyżki bułki tartej
2 łyżki cukru (płaskie)
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w rondlu i dodać mleko. Podgrzać i odstawić, żeby wystygło.
W misce połączyć mąkę, sól, drożdże i cukier. Składniki w misce pomieszać.
Do miski wbić jedno jajko i delikatnie pomieszać, później stopniowo dodawać zawartość rondla i wodę. Ciasto zagnieść i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce żeby wyrosło (przykryć ściereczką).
Przygotować żółtko i pędzelek do smarowania bułek.
W osobnym naczyniu pomieszać jagody z cukrem i bułką.
Z ciasta robić placuszki ok. 8 cm, nadziewać jagodami i formować bułki.
Układać na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
Posmarować żółtkiem i posypać cukrem trzcinowym.
Odstawić w ciepłe miejsce na 25 min.
Piekarnik nagrzać przed wsadzeniem bułek na 200 stopni.
Piec 20 min (w niektórych piekarnikach może być krócej, aż do zbrązowienia skórki).
Smacznego!

Składniki:
2,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
1/4 szklanki ciepłej wody
170 g masła
½ łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
570 g mąki
3 łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko do posmarowania bułek
ok. 3 płaskich łyżek cukru trzcinowego do posypania
Nadzienie:270 g jagód
½ opakowania cukru waniliowego
1 ½ łyżki bułki tartej
2 łyżki cukru (płaskie)
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w rondlu i dodać mleko. Podgrzać i odstawić, żeby wystygło.
W misce połączyć mąkę, sól, drożdże i cukier. Składniki w misce pomieszać.
Do miski wbić jedno jajko i delikatnie pomieszać, później stopniowo dodawać zawartość rondla i wodę. Ciasto zagnieść i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce żeby wyrosło (przykryć ściereczką).
Przygotować żółtko i pędzelek do smarowania bułek.
W osobnym naczyniu pomieszać jagody z cukrem i bułką.
Z ciasta robić placuszki ok. 8 cm, nadziewać jagodami i formować bułki.
Układać na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
Posmarować żółtkiem i posypać cukrem trzcinowym.
Odstawić w ciepłe miejsce na 25 min.
Piekarnik nagrzać przed wsadzeniem bułek na 200 stopni.
Piec 20 min (w niektórych piekarnikach może być krócej, aż do zbrązowienia skórki).
Smacznego!
