Bułki pszenne z siemieniem lnianym

Bułki pszenne z siemieniem lnianym

Zdrowie na talerzu-w zasiegu reki,bo przeciez pieczywo jemy codziennie,kupujemy codziennie,a mozna zrobic to w domu, w dodatku wiemy co dajemy a potem co jemy.

Jestem zwolenniczka wszelkich zdrowych dodatkow do domowego pieczywa -dzis padlo na siemnie lniane,ktore zawiera miedzy innymi wysoka zawartosc Omega3 ,zdrowego blonnika,witalna witamine E,oraz wiele innych dobroczynnych wlasciwosci dla naszego organizmy.

Zapraszam!

Zdjęcie - Bulki pszenne z siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bulki pszenne z siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bulki pszenne z siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bulki pszenne z siemieniem lnianym

Skladniki

.3 szklanki maki pszennej

.1 i 1/2 szklanki mleka

.3 lyzki siemienia lnianego

.3 lyzki oleju

.1 lyzeczka cukru

.1 lyzeczka soli

.25 gr drozdzy

.jajko do smarowania

 

Wykonanie

Drozdze rozmacamy z cukrem i polowa szklanki mleka-odstawiamy.

Do miski przesiewamy make,dodajemy zmielone w mlynku lub blenderze siemie lniane i wszystko mieszamy.

W mace robimy dolek,wbijamy jajko,dodajemy zaczyn z drozdzy,olej i mleko.

Wszystkie skladniki mieszamy za pomoca lyzki,potem wyrabiamy krotko reka,potem okrywamy miske najpierw folia,potem sciereczka i odstawiamy do wyrastania na 1 godz.

Po tym czasie wykladamy ciasto na deske i wyrabiamy,potem dzielimy na 8 rownych czesci.

Kazda czesc jeszcze wyrabiamy krotko ,potem ukladamy buleczki na blaszce wylozonej papierem do pieczenia,nastepnie na 30 min. do wyrastania.

Zdjęcie - Bulki pszenne z siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przed wstawieniem do piekarnika kazda buleczki smarujemy rozkloconym jajkiem ,potem posypujemy reszta zmielonego siemienia i makiem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 30 min.

Buleczki studzimy na metalowej kratce.

Smacznego!

Kategorie przepisów