Bułki na zakwasie

Bułki na zakwasie

Zdjęcie - Bułki na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Późnym wieczorem, dzień przed pieczeniem przygotowałam zakwas żytni dokarmiając go i stawiając na noc w ciepłym miejscu. Dzięki temu miałam pewność, że rano, gdy sie obudzę i pójdę do kuchni będę mogła przygotować świeże pieczywo na drugie śniadanie.

Zasypiając zastanawiałam się jaki chleb upiekę następnego dnia i nie mogłam się zdecydować. Do głowy przychodziły mi różne pomysły, ale wiedziałam, że chcę mieć gotowy chleb już w południe, więc nie powinnam zbytnio kombinować z ciastem. Potrzebowałam chleb o małej formie, który szybko mi urośnie i tak samo szybko się upiecze w piekarniku. I tak wpadłam na trop!

Skoro można upiec chleb na zakwasie, to dlaczego by nie upiec bułek!

To był strzał w dziesiątkę! Ciasto szybko rośnie, bułeczki są lekkie, mięciutkie i pełne smaku. A piecze sie je w zaledwie 15 minut.

Polecam miłośnikom wypieków na zakwasie, także początkującym :)

Zdjęcie - Bułki na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułki na zakwasie Drukuj Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 hours Czas pieczenia: 15 mins Całkowity czas: 2 hours 15 mins Składniki
  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego
  • łyżeczk drożdży instant
  • 150 g mąki z orkiszu
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 220 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
Przygotowanie
  1. Zakwas łączymy z łyżeczką suszonych drożdży.
  2. Gotujemy wodę, aby była letnia i osiągnęła temperaturę ok. 35 stopni.
  3. Łączymy ze sobą mąki z solą i cukrem, dodajemy do zakwasu wyrabiając mikserem.
  4. Stopniowo dolewamy letnią wodę w tym czasie i dalej wyrabiamy.
  5. Po połączeniu składników ciasto powinno być gęste i lepkie. Misę przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na półtorej godziny.
  6. Po podwojeniu objętości ciasta, naoliwiamy dłonie oliwą i dzielimy ciasto na 6 części.
  7. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę, którą kładziemy na papierze do pieczenia.
  8. Pergamin z bułeczkami kładziemy na blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
  9. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.
  10. Bułeczki pieczemy przez 15 minut lub aż się zarumienią (może trwać to chwilę dłużej).
  11. Gotowe bułeczki studzimy na kuchennej kratce.
2.2.8

Kategorie przepisów