Bułki keto. Keto pieczywo


PS. Szczerze przyznam, że nie wierzyłam, że aż tak można "oszukać" zamysły keto pieczywem. Chciałam się także przekonać czy mi się udadzą;)
Składniki na 10 bułeczek po 100 gram
Składniki w temperaturze pokojowej
6 dużych jaja
180 gram mielonym migdałów
20 gram łusek babki jajowatej
50 gram siemienia lnianego złotego
50 gram mielonego siemienia lnianego
250 gram serka mascarpone
150 gram tartej mozzarelli ( kupiłam gotową tartą - następnym razem kupię kostkę sera aby zetrzeć na mniejszych oczkach))
1 łyżeczka soli
2 łyzeczki proszku do pieczenia
mak do posypania wierzchu
Suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy trzepaczką. Dodajemy jaja oraz sery. Mieszamy mikserem na jednolitą masę. Odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Za pomocą łyżki nabieramy ciasto ( waga 100 gram) i zwilżonymi dłońmi turlamy kulkę, kładziemy w odległości od siebie. Na wierzch sypiemy trochę maku. Pieczemy 30 minut. Ja dodałam jeszcze 5 minut.