Bułki grahamki

Bułki grahamki

Kolejny przepis na domowe bułki, tym razem popularne i bardzo lubiane grahamki. Są zdrowsze bo przygotowywane z mąki z pełnego przemiału. Mają więcej błonnika, witamin i minerałów niż białe pieczywo. W środku są wilgotne, mają delikatną skórkę. Po więcej inspiracji na domowe pieczywo zapraszam tu – klik.

Zdjęcie - Bułki grahamki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print Bułki grahamkiPorcje

8

bułekSkładniki
  • Zaczyn :
  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 100 ml letniej wody

  • Ciasto :
  • 300 g maki pszennej typ 1850

  • 150 g mąki pszennej typ 450 lub 650

  • 1 łyżeczka soli

  • 250 ml letniej wody

  • 2 łyżki oleju

  • Dodatkowo :
  • mleko

Przygotowanie
  • Najpierw wstawić zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
  • Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, wodę, olej i gotowy
    zaczyn. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez około 5 minut. Przykryć kuchenną ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, obsypać z wierzchu mąką, podzielić na 8 równych części. Każdą z nich również lekko obsypać mąką, żeby nie kleiła się do dłoni. Formować bułeczki zaciągając ciasto do dołu. Bułki układać
    w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć kuchenną
    ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Po tym czasie bułki powinny być już ładnie wyrośnięte, wówczas należy posmarować je mlekiem. Piec w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut. Wyciągnąć i odstawić do wystudzenia.

Kategorie przepisów