Bułki grahamki

Kolejny przepis na domowe bułki, tym razem popularne i bardzo lubiane grahamki. Są zdrowsze bo przygotowywane z mąki z pełnego przemiału. Mają więcej błonnika, witamin i minerałów niż białe pieczywo. W środku są wilgotne, mają delikatną skórkę. Po więcej inspiracji na domowe pieczywo zapraszam tu – klik.

8
bułekSkładniki- Zaczyn :
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody
- Ciasto :
300 g maki pszennej typ 1850
150 g mąki pszennej typ 450 lub 650
1 łyżeczka soli
250 ml letniej wody
2 łyżki oleju
- Dodatkowo :
mleko
- Najpierw wstawić zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
- Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, wodę, olej i gotowy
zaczyn. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez około 5 minut. Przykryć kuchenną ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość). - Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, obsypać z wierzchu mąką, podzielić na 8 równych części. Każdą z nich również lekko obsypać mąką, żeby nie kleiła się do dłoni. Formować bułeczki zaciągając ciasto do dołu. Bułki układać
w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć kuchenną
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. - Po tym czasie bułki powinny być już ładnie wyrośnięte, wówczas należy posmarować je mlekiem. Piec w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut. Wyciągnąć i odstawić do wystudzenia.