Bułki dyniowe

Bułki dyniowe

Aż trudno uwierzyć ile można zrobić z jednej dyni. Moja kolejna propozycja to mięciutkie, oczywiście słoneczne  bułki. Doskonale smakują jeszcze ciepłe, tylko z masłem. Wspaniale smakowały także w pracy na drugie śniadanie.Taka żółciutka kanapka jest niezwykle kusząca.

Zdjęcie - Bułki dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Skłądniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka pure z dyni
  • 100 g masła
  • 5 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • pestki dyni

Z drożdży, łyżki mąki i odrobiny ciepłej wody zrobić zaczyn. Odstawić na 15 min. Do miski przesiać mąkę z solą, dodać drożdże, jajka, pure z dyni i dokładnie wymieszać. Dodać gorące, rozpuszczone masło i ponownie dokładnie wyrobić. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawić do na 40 min. Po tym czasie wyrobić ciasto ponownie i podzielić je na 10 części. Każdą część rozwałkować i zwinąć  w rulon. Ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce i odstawić na 15 min. Przed wstawieniem do pieca posmarować mlekiem i posypać pestkami dyni. Piec 20 min w temperaturze 180 st.

Smacznego:)

Kategorie przepisów