Bulion warzywny
- Wynik: 40
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 30minuty
Dobry wywar z warzyw to podstawa każdej zupy, zwłaszcza kremowej. Obowiązkowo, gotuję go rano lub wieczorem poprzedniego dnia, kiedy planuję zupę. Mój bulion składa się z podstawowych warzyw, wiem, że niektórzy dodają jeszcze liście kapusty, ja jednak nie przepadam. Z kapustą czy bez, warto jednak mieć wywar warzywny w lodówce.
Składniki- marchewka - 4 szt.
- pietruszka - 2 szt.
- seler - 1/2 bulwy
- cebula - 3 szt.
- por - 1 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- ziele angielskie - 5-6 ziarenek
- sól - do smaku
- pieprz w ziarenkach - do smaku
- liść laurowy - 3-4 szt.
Warzywa oczyścić, przekroić, włożyć do garnka. Dodać przyprawy, zalać ok. 1 l wody. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 30 min. Wyłączyć gaz i zostawić do wystygnięcia. Kiedy bulion jest już chłodny wyciągnąć warzywa, przecedzić przez sitko. Dodać do zupy lub trzymać w lodówce.