Bułeczki z pomidorami
Wraz z Atinką i Margot zapraszam dziś na pyszne, pachnące latem i słońcem bułeczki z pomidorami z przepisu Dorotuś. Swoim zapachem bułeczki wywołały u mnie włoskie wspomnienia... Wspaniałe, pyszne, wilgotne małe bułeczki, które można posmarować pysznym serkiem lub pesto, położyć ulubioną wędlinę, ser, ułożyć sałatę, świeżego pomidora, ogórka, rzodkiewkę... i zjadać. Doskonałe na śniadanie! Bułeczki dodaję więc do akcji Majowe Śniadania, którą organizuje Mico.
Anitko, Alu dziękuję Wam za wspólne pyszne bułeczkowanie :**
Składniki na 10 bułek:
*350 ml wody
*2 łyżki oliwy ze słoiczka z pomidorami
*500 g mąki pszennej chlebowej
*1 łyżeczka soli
*1 łyżeczka cukru
*1 łyżeczka suchych drożdży (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
*115 g suszonych pomidorów w oliwie (sun-dried tomatoes in oil), posiekanych
Dodatkowo:
*mleko, do glazury
Wykonanie:
Wszystkie składniki na bułeczki wyrobić* (najlepiej mikserem, ciasto jest dość klejące, ja jednak robiłam ręcznie). Pod koniec wyrabiania dodać pomidory, wyrobić. Ciasto uformować w kulę i odłożyć przykryte, w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę i układać na blaszce oprószonej mąką. Przykryć, odłożyć do napuszenia na 30 minut. Przed samym pieczeniem posmarować mlekiem.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Studzić na kratce.
*z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn
Smacznego :)