Bułeczki z pieczonym kalafiorem i kurkumą

Bułeczki z pieczonym kalafiorem i kurkumą

Zdjęcie - Bułeczki z pieczonym kalafiorem i kurkumą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodawanie do ciasta na bułeczki podsmażonej cebulki czy ziół pewnie nikogo nie zaskoczy. Ciekawa jednak jestem, czy dodatek kalafiora w bułeczkach będzie mógł zaintrygować czytelników.

Od czasu do czasu lubię upiec kalafiora z aromatycznymi dodatkami. Zyskuję on wtedy zupełnie nowego smaku i świetnie sprawdza się np. w sałatkach.

Ostatnio zostało mi trochę upieczonego kalafiora w kurkumie, więc postanowiłam go drobno pokroić i dodać do ciasta na bułeczki.

Zdjęcie - Bułeczki z pieczonym kalafiorem i kurkumą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z pieczonym kalafiorem i kurkumą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z pieczonym kalafiorem i kurkumą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki z pieczonym kalafiorem i kurkumą Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 30 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 1 godz. 45 min.

Porcje: 6

Składniki
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 150 g pieczonego kalafiora
  • 1/2 łyżeczki kurkumy lub curry
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • łyżka oliwy
  • 200 ml letniej wody
  • Pieczony kalafior:
  • różyczki kalafiora
  • łyżka miodu
  • łyżka kurkumy
  • łyżeczka sosu sojowego
  • sól, pieprz

Instrukcja
  1. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy do foliowej torebki. Dodajemy kurkumę, miód, sos sojowy, oliwę, sól i pieprz. Mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut. Po 15 minutach odwracamy kalafiora na drugą stronę i dopiekamy z drugiej strony.
  2. Upieczonego kalafiora studzimy, następnie drobno kroimy.
  3. Mąkę wsypujemy do misy, mieszamy z drożdżami, kurkumą i solą. Dodajemy kalafiora. Wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy całość mikserem przez 4-5 minut. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  4. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 6 równych części, z których formujemy okrągłe bułeczki. Uformowane bułki kładziemy na blasze i przykrywamy, zostawiamy na 30 minut.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, wkładamy blachę z bułkami i pieczemy przez 15-17 minut. Następnie studzimy je na kuchennej kratce i podajemy ze Smakowitą Pajdą.

3.1.09

Kategorie przepisów