Bułeczki z nadzieniem cynamonowym

Bułeczki z nadzieniem  cynamonowym

Spotkała mnie przyjemność wspólnego pieczenia  z Ireną i Andrzejem, Atiną  oraz Majanką. Jak tylko zobaczyłam ten przepis na bułeczki cynamonowe  wiedziałam, że  będą pyszne wszak cynamonowe wypieki to chyba jedne z najlepszych. Uwielbiam ten aromat, który unosi się w powietrzu. Bułeczki trochę w smaku przypominają kanellbular chociaż moje powinny nazywać się buły a nie bułeczki, takie duże mi wyszły. Dziękuję moim Towarzyszom za wspólne spotkanie w kuchni:)

Przepis dołączam do akcji Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk.

Zdjęcie - Bułeczki z nadzieniem  cynamonowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 5 dag drożdży
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • łyżka cukru
  • sól
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • jajko do smarowania bułeczek

Składniki na nadzienie:

  • 10 dag masła
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżeczek cynamonu.
     

Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać roztopione i ostudzone masło, mąkę, cukier, 2 jajka, posolić. Wyrobić ciasto aż będzie lśniące i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia: powinno podwoić objętość. Stolnice posypać mąką, wyłożyć ciasto, uformować dwa wałki, które pokroić na 10 - 12 części, lekko je rozpłaszczyć. Przygotować nadzienie: miękkie masło wymieszać z cukrem i cynamonem. Na każdym kawałku ciasta położyć nadzienie, uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki położyć na posmarowanej blasze i zostawić do wyrośnięcia, a gdy wyrosną posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w gorącym piekarniku (225 C) na złoty kolor (ok. 12 - 15 minut).

Smacznego:)

Kategorie przepisów