Bułeczki z beszamelem i zielonym groszkiem
Kolejnym bohaterem z warzywniaka, który postanowiłam przemycić do moich wypieków jest zielony groszek cukrowy. Ostatnio wiosenne warzywa razem z groszkiem zapiekłam pod gęstym sosem beszamelowym. Danie nie wyszło tak dobre, że postanowiłam je powtórzyć w formie wypieku.
Francuski sos beszamelowy połączyłam z groszkiem i dodałam do ciasta drożdżowego. Ulepiłam z tego przepyszne bułeczki o delikatnym smaku i z chrupiącymi kawałami groszku. Następnym razem do ciasta dodam jeszcze trochę tartego sera np. parmezanu. Może wyjdą jeszcze lepsze
Bułeczki z beszamelem i zielonym groszkiem Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 1 godz. 55 min. Porcje: 4 Składniki- 400 g mąki pszennej typ 650
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 150 g beszamelu (2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 150 ml mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa)
- 50 g obranego zielonego groszku
- 1,5 łyżeczki soli
- 170 ml letniej wody
- Zaczynamy od beszamelu. W rondlu topimy masło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką.
- Do zasmażki powoli wlewamy zimne mleko i cały czas mieszamy sos na małym ogniu, aż zgęstnieje. Na koniec przyprawiamy go solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej do smaku. Do beszamelu dodajemy obrany groszek cukrowy.
- Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, sól i beszamel. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem lub ręcznie przez ok. 5 minut.
- Elastyczne ciasto przekładamy do misy, przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
- Podrośnięte ciasto przekładamy na blat. Formujemy 4 bułeczki i kładziemy je złączeniem ku dołowi na blasze wyłożonej pergaminem. W razie problemów, w trakcie formowania podsypujemy ciasto mąką.
- Uformowane bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Bułeczki pieczemy przez 15 minut, aż się zarumienią. Następnie studzimy je na kuchennej kratce.