Bułeczki piknikowe
            Maj sprzyja piknikom i spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. Przygotowując się do grillowania w plenerze, czy po prostu wyprawy z kocem i jedzeniem nad jezioro, warto przemyśleć menu. Nie wszystkie potrawy nadają się do przewożenia i trzymania ich na słońcu. Chyba najpopularniejsze mimo wszystko są w tym temacie kanapki, które moim zdaniem wcale nie muszą być nudne!
Alternatywą dla kanapek, które w trakcie podróży mogą zostać uszkodzone są bułeczki piknikowe. To zwykłe pszenne bułeczki, które piekę z farszem w środku. Dzięki temu przedłuża to ich świeżość, farsz sprawia, że nie wysychają i przede wszystkim są pyszne w smaku.
Wybór nadzienia jest naprawdę dowolny, można z wypełnieniem bułeczek eksperymentować w sezonie piknikowym do woli. Na pierwszy w tym roku piknik przygotowałam bułeczki z nadzieniem z pesto z suszonych pomidorów, tartej cukinii, oliwek i papryki.
Bułeczki piknikowe Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godzina 45 minut Czas pieczenia: 15 minut Całkowity czas: 2 godziny Porcje: 6 Składniki- Ciasto:
 - 400 g mąki pszennej typ 650
 - 3 łyżeczki suszonych drożdży instant
 - 190 ml letniej wody
 - łyżeczka soli
 - łyżeczka cukru
 - 2-3 łyżki oliwy
 - Wierzch:
 - jajko + łyżeczka mleka
 - zioła prowansalskie
 - Farsz:
 - 4-5 łyżek pesto z suszonych pomidorów
 - 1/3 cukinii
 - 6 oliwek
 - 1/4 papryki
 - sól, pieprz
 
- Mąkę przesiewamy i mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami: drożdżami, solą i cukrem. Powoli wlewając letnią wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. W międzyczasie wlewamy też cienką strużką oliwę. Po 8 minutach wyrabiania, przekładamy ciasto do misy i przykrywamy ją folią spożywczą lub ściereczką. Misę stawiamy w ciepłym miejscu.
 - Pesto z suszonych pomidorów mieszamy ze świeżo startą na tarce o drobnych oczkach cukinią, kawałkami papryki i posiekanymi w plasterki oliwkami. Całość mieszamy.
 - Po godzinie wykładamy ciasto na blat i formujemy wałek, który dzielimy na 6 części. Każdą część ciasta wałkujemy na okrągły placuszek lub rozpłaszczamy dłonią. Na środku przyszłej bułeczki wykładamy łyżkę przygotowanego wcześniej farszu. Boki ciasta zginamy do środka, tworząc w ten sposób bułeczki przypominające knedle. Czynność powtarzamy.
 - Uformowane bułeczki wykładamy na blaszce, przykrywamy ją ściereczką i zostawiamy jeszcze na 30 minut w ciepłym miejscu.
 - Rozbełtane jajko mieszamy z łyżeczką mleka. Smarujemy wierzch bułeczek jajkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi.
 - Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wkładamy bułeczki i pieczemy przez ok. 15 minut.
 
            

