Bułeczki maślane z kruszonką

Bułeczki maślane z kruszonką


Rewelacyjne maślane bułeczki z pyszną, słodką kruszonką. Piekę je regularnie i najczęściej jem z dodatkiem miodu lub dżemu. Pięknie pachną, są puszyste i mięciutkie. Idealne na słodkie śniadanie lub deser.

Zdjęcie - Bułeczki maślane z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA BUŁECZKI MAŚLANE Z KRUSZONKĄ (10 sztuk)

Zaczyn :

15 g świeżych drożdży
100 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru

Ciasto :

425 g mąki pszennej typ 450-650
100 g mąki żytniej typ 720
50 g cukru
1 jajko
250 ml letniego mleka
80 g roztopionego masła

Kruszonka :
40 g mąki
25 g zimnego masła
25 g cukru

Dodatkowo :
1 jajko do posmarowania bułeczek


Jak zrobić bułeczki maślane z kruszonką :
Najpierw przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w małej miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
Następnie przygotować ciasto : do większej miski przesiać oba rodzaje mąki, dodać cukier, jajko i mleko. Wyrabiać mikserem z końcówką haków. Kiedy składniki się połączą, dodać masło i dalej wyrabiać mikserem. Całość powinna trwać około 5-6 minut. Miskę z wyrobionym ciastem zakryć folią spożywczą i odstawić na 1 ½ godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie należy ściągnąć folię i odgazować ciasto : uderzyć je pięścią. Następnie należy podzielić je na 10 równych części (pomocna będzie waga). Z każdej uformować bułeczkę, zawijając ciasto pod spód. Bułeczki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć kuchenną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Przygotować kruszonkę : wszystkie składniki umieścić w misce i rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra-dół przez około 25 minut (powinny ładnie się zarumienić). Wyciągnąć, dostawić do wystudzenia.

Kategorie przepisów