Bułeczki drożdzowe z jagodami
             
 
 Myślę, że wiekszość z Was upiekła już tego lata jagodzianki.
 Ja również nie przechodzę obojętnie obok wypieku, który mocno pobudza moje kubki smakowe. Uwielbiam pachnące, puszyste ciasto drożdżowe , a w połączeniu z jagodami wrost ubóstwiam........a czy jest ktoś, ktoich nie lubi? Bułeczki najczęsciej posypuję tylko cukrem pudrem, czasem kruszonką choć wiem , że z lukrem smakują jeszcze lepiej.. 
 
 Składniki: /15 szt/ 
 
- 500 g maki pszennej
 - 2 żółtka
 - 1 jajko
 - 50 g świeżych drożdży
 - 100 g cukru
 - 100 g masła
 - ok.200 ml letniego mleka
 - cukier wanilinowy
 - szczypta soli
 
oraz:
- ok. 350 g jagód
 - kilka łyżeczek cukru
 - 1 jajko do posmarowania bułek
 
Wykonanie:
 
 
 -Przygotować zaczyn: -Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru , dodać kilka łyżek letniego mleka i łyżeczkę mąki. -Dokładnie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. -Jajka i żółtko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. -Masło roztopić, przestudzić i połączyć z letnim mlekiem. -Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. -Dodać mleko z masłem, żółtka i wyrośnięty zaczyn. -Składniki dokładnie wymieszać i wyrobić gładkie, lśniące ciasto/ można zarabiać robotem lub ręcznie do momentu, kiedy ciasto odstaje od ręki/. -Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia /podwojenia objętości/. -Gotowe ciasto przełożyć na lekko omączony blat. -Uformować wałek i podzielić w plastry/ grubość zależy od pożądanej wielkości bułeczek/, spłaszczyć dłonią i uformować placuszki. -Na każdy placuszek nałożyć 2 łyżeczki jagód, posypać cukrem i starannie zlepić brzegi.
 
 -Formować owalne bułeczki. -Bułeczki układać w odstępach, zlepieniem do spodu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. -Przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia. -Po upływie ok.3o minut bułeczki powinny podwoić swoją objętość. -Wierzch każdej bułki posmarować rozbełtanym jajkiem. -Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st.C i pic ok.20-25 minut.
 
 
 
 
 