Bułeczki do hot dog’ów
Na co dzień staram się unikać fast foodów, ale jak każdy człowiek mam swoje słabsze momenty, gdy nachodzi mnie na nie ochota. Najlepszym rozwiązaniem jest zaserwowanie sobie go w wersji domowej, z pyszną bułeczką, w którą można wsadzić parówkę i stworzyć hot doga.
Tradycyjne sklepowe bułki do hot dogów wydają mi się zawsze chemiczne i są pozbawione smaku. Mają swoje plusy, jak specjalna wydrążona dziurka na parówkę, ale nie mogą równać się z tymi domowymi.
Kluczową sprawą jest to, że bułeczki powinny być miękkie i delikatne w smaku. Dokładnie jak te, na które przepis prezentuje poniżej. Polecam każdemu, bo warto wiedzieć co się je i przemycić do domowego fast foodu pieczywo bez sztucznych zapychaczy.
Bułeczki do hot dog’ów
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 150 ml ciepłego mleka
- ok. 100 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- W misce połącz ze sobą mąkę, drożdże, sól i cukier.
- Powoli zacznij dolewać lekko podgrzane mleko (nie gorące) i zagniatać ciasto.
- Gdy wlejesz już ilość mleka przewidzianą w przepisie, zacznij dolewać ciepłej wody i cały czas zagniatać ciasto aż osiągnie elastyczną, nie klejącą się do rąk konsystencję.
- Umieść ciasto w misce, przykryj ściereczką lub owiń folią do żywności i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika)
- Daj ciastu wyrosnąć przez ok. 1,5 godziny, w ciągu których powinno podwoić objętość.
- Uformuj z ciasta długie bułeczki (jak na zdjęciu), wyłóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę od piekarnika i odłóż jeszcze na 45 min, pod ściereczką do ciepłego miejsca w celu ponownego wyrośnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni w czasie gdy bułeczki ponownie wyrastają.
- Po upływie tego czasu, posmaruj każdą bułeczkę roztrzepanym jajkiem używając pędzelka.
- Piecz przez ok. 12 minut, aż bułeczki zbrązowieją.
- Aby stworzyć hot dogi, przekrój bułeczki wzdłuż na pół, umieść w nich ciepłe parówki i ulubione sosy/dodatki.