Budyniowe ciasto z rabarbarem

Budyniowe ciasto z  rabarbarem

Na rozpoczęcie sezonu rabarbarowego wybrałam ciasto budyniowe. I nie chodzi tu o masę z budyniu (takie będzie następnym razem) ale o ciasto z wykorzystaniem proszku budyniowego zamiast mąki. Daje to niesamowity efekt bo ciasto jest lekkie, pulchne i niesamowicie aromatyczne. Bardzo zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu bo ciasto jest przepyszne)

Zdjęcie - Budyniowe ciasto z  rabarbarem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: Kolekcja Wypieki ze smakiem

Składniki:

  • 200 g masła o pokojowej temperaturze
  • 150 g cukru
  • 200 g mąki
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 5 łyżek śmietany (temperatura pokojowa)
  • 4 jajka (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 długie łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego

Przygotować okrągłą formę o średnicy 24 cm. Miękkie masło urzeć z cukrem do białości. Dodawać po jednym jajku  i dalej ucierać. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i proszkiem budniowym. Do masła wmiksować esktrakt waniliowy i dodawać na przemian mąkę z proszkami i śmietanę, zaczynając i kończąc na mące. Dodać do masy pokrojony w kostkę rabarbar i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do przygotowanej wcześniej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Wystudzone ciasto obficie posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów