Budyń waniliowy z karmelizowanym rabarbarem
            
        
        
            - Wynik: 25
 - Czas przygotowania: 10minuty
 - Czas gotowania: 15minuty
 
Sezon rabarbarowy w pełni więc dzisiaj zapraszam na deser. Budyń nie należy może do tych wyszukanych słodkości ale jeśli jest domowy i przygotowany dla kogoś kto go lubi może stać się doskonałym wykończeniem niedzielnego obiadu. Niewątpliwym atutem mojego budyniu jest karmelizowany rabarbar. Przełamuje jego delikatny waniliowy smak i sprawia, że z chęcią sięgamy po kolejną łyżeczkę:)
Składniki- mleko - 500 ml
 - mąka ziemniaczana - 1,5 łyżki
 - cukier - 4 łyżki
 - wanilia - 1 laska
 - rabarbar - 2 łodygi
 - masło - 3 łyżki
 - miód - 2 łyżki
 
Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić w małe kawałki. Na patelni rozpuścić masło, dodac miód, wymieszać. Dodać kawałki rabarbaru i dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po kilku minutach rabarbar jest już miękki ale nie może być rozciapany. Sok z rabarbaru powinien odrobinę wyparować z patelni ale w połączeniu z miodem i masłem tworzy bardzo dobry sos. Odstawić do wystygnięcia.
W garnku zagotować mleko z cukrem i rozciętą na pół laską wanilii. Odlać pół szkalnki mleka i rozmieszać w nim mąkę ziemniaczaną. Gdy mleko się zagotuje wlać mąkę i gotować cały czas mieszając. Gdy budyń jest już gęsty zestawić z ognia i wyjąć wanilię.
W pucharkach, na dnie umieścić warstwę karmelizowanego rabarbaru, następnie wlać porcję budyniu. Na wierzchu położyć kawałek rabarbaru i polać sosem miodowo-maślanym.
Smacznego:)
