Buchty z rabarbarem i kruszonką
Rabarbarowy sezon trwa, zatem czas na coś smakowitego z rabarbarem w roli głównej! Przygotowałam ciasto na przytulone buchty drożdżowe, która nadziałam karmelizowanym rabarbarem. Z wierzchu bułeczki posypałam kruszonką. Wyszło słodko-kwaśno i po prostu przepysznie ?
Czas całkowity: 2 godz 15 min
Czas wyrastania: 1 godz 50 min
Czas wypieku: 25 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 450 g
- sól - 0,5 łyżeczki
- jajko - 1 szt.
- suszonych drożdży instant - 3 g
- cukru - 80 g
- letniego mleka - 250 ml
- zimnego masła - 50 g
- rabarbaru - 350 g
- zimnego masła (kruszonka) - 50 g
- mąki typ 650 (kruszonka) - 70 g
- cukru (kruszonka) - 70 g
Potrzebne narzędzia:
- forma
- ściereczka
- misa
- waga kuchenna
Przepis:
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy jajko, drożdże, cukier (80g), sól. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne. Następnie dodajemy po kawałku zimnego ciasta i wyrabiamy jeszcze 2 minuty.
2. Ciasto zostawiamy w misie do wyrośnięcia na 1h20 minut. W tym czasie na patelni podsmażamy na maśle kawałki rabarbaru. Po minucie dodajemy cukier i karmelizujemy rabarbar ok. 5 minut. Studzimy.
2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 11 części. Z każdej formujemy okrągłą bułeczkę, którą spłaszczamy. Na środku wykładamy po łyżce rabarbarowego farszu, zbieramy boki ku środkowi. Tak uformowane bułeczki układamy obok siebie w okrągłej formie posmarowanej masłem.
3. Buchty przykrywamy na 30 minut. W tym czasie łączymy posiekanie zimne masło z mąka i cukrem tworząc kruszonkę. Wstawiamy do lodówki.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Buchty z wierzchu posypujemy kruszonką. Pieczemy metodą góra-dół przez 25 minut, aż buchty będą rumiane.
Upieczone buchty studzimy, serwujemy ze Smakowitą ze śmietankowym smakiem.