Brzoskwiniowa melba

Deser ten zawdzięcza swoją nazwę Nellie Melbie, australijskiej śpiewaczce operowej. Jej mąż, bogaty amerykański przemysłowiec, na cześć swojej żony wydał przyjęcie w londyńskim hotelu Savoy i specjalnie na tę okazję sprowadził z Paryża mistrza kuchni Augusta Escoffiera, aby skomponował „wyjątkową potrawę dla wyjątkowej kobiety”. Escoffier z lodów waniliowych, brzoskwiń w syropie i galaretki malinowej stworzył wspaniały deser, znany dziś na całym świecie.*
Różne źródła podają różne wersje tego przepisu, niekiedy wzbogacając go o bitą śmietanę i biszkopty. Ja skorzystałam z przepisu zamieszczonego w gazetce „To jest pyszne” (2/2010).
BRZOSKWINIOWA MELBA
(na 4 porcje)
2 duże, dojrzałe brzoskwinie
100g cukru + 1 łyżka,
250g malin,
1-2 łyżeczki soku z cytryny,
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
4 gałki lodów waniliowych,
świeża mięta do dekoracji
Brzoskwinie umyć i naciąć skórkę w jednym miejscu na krzyż, a następnie zanurzyć w garnku z wrzącą wodą. Pozostawić na ok. 1 minutę, aż skórka stanie się szklista. Wyjąć owoce łyżką cedzakową. Przelać zimną wodą i osączyć, nożykiem zdjąć skórkę. Przeciąć na pół i ostrożnie przełamać wzdłuż styku dwóch połówek, uważając, aby połówki nie straciły kształtu. Wyjąć pestkę.
250 ml wody zagotować, dodać 100g cukru i wymieszać, aby się rozpuścił. Do wody włożyć połówki brzoskwiń, przykryć i gotować 3-4 minuty. Wyjąć, osączyć i ostudzić.
Maliny przepłukać, kilka owoców odłożyć do dekoracji, a pozostałe zmiksować z sokiem cytrynowym, 1 łyżką cukru i cukrem wanilinowym. Sos można przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek.
Na talerzyki wyłożyć odrobinę sosu malinowego, ułożyć na nim połówki brzoskwiń, a na każdą wyłożyć po 1 gałce lodów. Udekorować pozostałym sosem, odłożonymi wcześniej malinami i miętą.
(źródło: Wikipedia)
Różne źródła podają różne wersje tego przepisu, niekiedy wzbogacając go o bitą śmietanę i biszkopty. Ja skorzystałam z przepisu zamieszczonego w gazetce „To jest pyszne” (2/2010).

BRZOSKWINIOWA MELBA
(na 4 porcje)
2 duże, dojrzałe brzoskwinie
100g cukru + 1 łyżka,
250g malin,
1-2 łyżeczki soku z cytryny,
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
4 gałki lodów waniliowych,
świeża mięta do dekoracji
Brzoskwinie umyć i naciąć skórkę w jednym miejscu na krzyż, a następnie zanurzyć w garnku z wrzącą wodą. Pozostawić na ok. 1 minutę, aż skórka stanie się szklista. Wyjąć owoce łyżką cedzakową. Przelać zimną wodą i osączyć, nożykiem zdjąć skórkę. Przeciąć na pół i ostrożnie przełamać wzdłuż styku dwóch połówek, uważając, aby połówki nie straciły kształtu. Wyjąć pestkę.
250 ml wody zagotować, dodać 100g cukru i wymieszać, aby się rozpuścił. Do wody włożyć połówki brzoskwiń, przykryć i gotować 3-4 minuty. Wyjąć, osączyć i ostudzić.
Maliny przepłukać, kilka owoców odłożyć do dekoracji, a pozostałe zmiksować z sokiem cytrynowym, 1 łyżką cukru i cukrem wanilinowym. Sos można przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek.
Na talerzyki wyłożyć odrobinę sosu malinowego, ułożyć na nim połówki brzoskwiń, a na każdą wyłożyć po 1 gałce lodów. Udekorować pozostałym sosem, odłożonymi wcześniej malinami i miętą.
(źródło: Wikipedia)


