Brytyjskie ciacteczka ‚scones’ z owocami i bitą śmietanką

Brytyjskie ciacteczka ‚scones’ z owocami i bitą śmietanką

Nie jestem specjalistką od angielskiej kuchni, jednak ‚scones’ chodziły za mną już od dłuższego czasu.

Zdjęcie - Brytyjskie ciacteczka ‚scones’ z owocami i bitą śmietanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brytyjskie ciacteczka ‚scones’ z owocami i bitą śmietanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brytyjskie ciacteczka ‚scones’ z owocami i bitą śmietanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Te maślane ciasteczka świetnie pasują do filiżanki herbaty, choć w moim przekonaniu i z kawą łączą się znakomicie.

Zdjęcie - Brytyjskie ciacteczka ‚scones’ z owocami i bitą śmietanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje podałam z bitą śmietanką i owocami (truskawkami, borówkami), świetnie sprawdzą się jednak także w klasycznym zestawieniu z dobrym masłem i konfiturą.

Zdjęcie - Brytyjskie ciacteczka ‚scones’ z owocami i bitą śmietanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 8 ciasteczek o średnicy 6 cm.

Zdjęcie - Brytyjskie ciacteczka ‚scones’ z owocami i bitą śmietanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W misce połącz mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. Dodaj zimne masło i rozdrobnij (np widelcem), aż powstaną grudki. Dodaj jajko i kefir, wymieszaj (szybko i niezbyt dokładnie). Ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę, palcami (ewentualnie wałkiem) i uformuj pacek ok. 2 cm grubości. Wykrawaj foremką okręgi ciasta, przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wierzch posmaruj odrobiną śmietanki kremówki i obsyp grubym cukrem. Piecz do zarumieniania ok 10 minut w temp. 200 oC.

Ostudzone ciasteczka przekrój na pół. W środek nałóż porcję ubitej śmietanki i owoce. Truskawki możesz wcześniej pokroić na małe kawałki, zasypać 2 łyżkami cukru i odstawić na kwadrans, żeby puściły sok.

Kategorie przepisów