Bruschetta z pomidorami

Pogoda za oknem bynajmniej nie wakacyjna więc żeby ściągnąć odrobinę ciepłych klimatów, na śniadanie zrobiłam przystawkę rodem ze słonecznej Italii. Robiłam ją po raz pierwszy bo jakoś nigdy nie pociągał mnie przypiekany chleb z pomidorami. Ale niedawno kupiłam specjalne włoskie pieczywo więc musiałam spróbować i tak mi ta kanapka posmakowała, że teraz będę ją robić nawet ze zwykłego tostowego.

Zdjęcie - Bruschetta z  pomidorami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 8 kromek pszennego chleba (np. ciabatta)
  • 3 - 4 dojrzałe pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżych posiekanych ziół
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka listków bazylii (zastąpiłam szczypiorkiem ale z bazylią smakuje lepiej)

Kromki chleba posmarować oliwą z oliwek i upiec z obu stron np. na patelni grilowej. Pomidory umyć i wrzucić do wrzątku na minutę. Następnie obrać ze skórek, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Drobno posiekać, wymieszać z posiekanymi ziołami. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, miód oraz ocet balsamiczny. Mocno doprawić do smaku solą i pieprzem. Układać na upieczonych kromkach chleba, udekorować listkami bazylii i natychmiast podawać.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

4

Minitosty z figami i serem fe…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

10

Bruschetta

upl upl
Niebo w gębie

2

Włoski likier cytrynowy

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Focaccia z rozmarynem i oliwka…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

1

Cavallucci

Konsti Konsti
Apparecchiamo?

Focaccia z czosnkiem i rozmary…

Tosia i Śliwka Tosia i Śliwka
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

2

Pieczona wieprzowina we włoski…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Gnocchi z ricottą w sosie sero…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

1

Tiramisu gruszkowe

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

1

Cantuccini

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Dyniowe biscotti

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

1

Carbonara

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty