Bruschetta - grzanka z pomidorową salsą

Bruschetta - grzanka z pomidorową salsą
Zdjęcie - BRUSCHETTA - grzanka z pomidorową salsą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bruschetty chyba wszyscy znają, ale zapewne nie wszyscy robili.

Są to przepyszne włoskie grzanki z pomidorową salsą, które idealnie nadają się na leniwe śniadanie, przekąskę czy też kolację.

Pierwotnie była prostym daniem rolników – plantatorów oliwek (mogła narodzić się w tłoczniach, gdzie robotnicy spędzali wiele godzin przy monotonnej pracy, opiekając na ogniu kawałki chleba, polewając oliwą i posypując solą).

Dotąd nie ustalono jednoznacznie, w którym regionie bruschetta się narodziła – mogła to być Toskania, Kalabria, Apulia lub całe centralne i południowe Włochy.

2 lutego każdego roku w Spello (Umbria) odbywa się święto bruschetty: Sagra de la bruschetta.

Zdjęcie - BRUSCHETTA - grzanka z pomidorową salsą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proste połączenie, niby nic nadzwyczajnego, a jest to przysmak, od którego ciężko się oderwać.

Ja do pomidorków oczywiście dodaję ukochany czosnek, świeżą bazylię i jeszcze odrobinę parmezanu – taka wersja na bogato.

Koniecznie wypróbujcie!

 Zdjęcie - BRUSCHETTA - grzanka z pomidorową salsą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

  • * bagietka – 1 szt
    * czosnek – 3 ząbki
    * pomidory – 2 szt
    * parmezan – 1 łyżka
    * świeża bazylia
    * sól morska , pieprz świeżo mielony
    * oliwa z oliwek dobrej jakości

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

2 ząbki czosnku drobno siekamy, mieszamy ze sparzonymi, obranymi i pokrojonymi w kostkę pomidorami oraz startym parmezanem.

Bagietkę kroimy, smarujemy oliwą , opiekamy na patelni, a następnie smarujemy ostatnim ząbkiem czosnku.

Nakładamy pomidorową salsę, doprawiamy solą oraz pieprzem i świeżą bazylią.

Zajadamy!

Smacznego!

Zdjęcie - BRUSCHETTA - grzanka z pomidorową salsą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów