brukselka pod beszamelem

W przeciwieństwie do wielu osób zawsze lubiłam brukselkę. Nie jest jakieś uwielbienie i moje ulubione warzywo, ale lubię i czasem robię. Najbardziej wszystkim przeszkadza zapach gotowanej brukselki, ale wystarczy trochę posłodzić wodę, w której się gotuje, żeby pozbyć się znacznej części zapachu. Tym razem proponuję to niedoceniane warzywko.
Brukselka pod beszamelem
Brukselkę gotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie przez około 15-20 minut aż zmięknie, ale się nie rozpadnie. Odlać, wyłożyć do naczynia do zapiekania. W rondelku rozpuścić masło zasmażyć mąkę i dolać mleko, mieszać na gładką, dosyć gęstą masę (dolewamy odpowiednio mleka albo dosypujemy mąki) doprawić do smaku. Na koniec zdjąć z ognia, wymieszać z tartym serem i polać mieszaniną naszą brukselkę. Piec a 180 stopniach to przyrumienienia serka.
Bardzo podobną robiła Magda Gessler w ddTvn (to chyba najprostsza i jedna z najpopularniejszych metod przygotowania brukselki, poza ugotowaną po prostu w wodzie, ew z bułeczką). Zdziwiłam się, że tak mało lubiane warzywko zagościło na ekranie. Kinga Rusin nawet nie chciała spróbować. Ogólnie chyba panuje stereotyp, że brukselka jest bee, ale dlaczego? Co obrzydziło małe kapustki naszemu społeczeństwu? Wspomnienia z dzieciństwa? Na szczęście ja mam dobre :) a Michał polubił, bo dobrze doprawiona i ugotowana brukselka jest dobra :)
Brukselka pod beszamelem
- brukselka
- sól, cukier
- beszamel: masło, mąka, mleko + sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- tarty ser np salami

Bardzo podobną robiła Magda Gessler w ddTvn (to chyba najprostsza i jedna z najpopularniejszych metod przygotowania brukselki, poza ugotowaną po prostu w wodzie, ew z bułeczką). Zdziwiłam się, że tak mało lubiane warzywko zagościło na ekranie. Kinga Rusin nawet nie chciała spróbować. Ogólnie chyba panuje stereotyp, że brukselka jest bee, ale dlaczego? Co obrzydziło małe kapustki naszemu społeczeństwu? Wspomnienia z dzieciństwa? Na szczęście ja mam dobre :) a Michał polubił, bo dobrze doprawiona i ugotowana brukselka jest dobra :)