Brownie z popcornem w solonym karmelu
Pluchę, zimno i szarość jesiennych dni można polubić. Jak ? Ano piekąc i jedząc czekoladowe ciasta. To cudowna wymówka na spożywane kalorie. Bo przecież nie chcemy by dopadła nas chandra, zły humor i bylejakość dnia. Porcja czekoladowego ciasta zjedzona przy kubku ulubionej kawy lub herbaty to recepta na bure dni. Gwarantuję, że dobry humor Was nie opuści.
Składniki:
Ciasto:
Popcorn w karmelu:
Wykonanie:
Czekoladę połamać, przełożyć do miski. Dodać pokrojone na kawałki masło. Miskę z czekoladą i masłem ustawić na garnku z wrzącą wodą - pozostawić do rozpuszczenia. Ewentualnie - wstawić miskę do mikrofali na 1-2 minut ( w zależności od mocy mikrofali ).
Rozpuszczoną czekoladę odstawić na kilka minut, do lekkiego ostygnięcia.
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Do ubitych jaj dodać rozpuszczoną czekoladę oraz mąkę - delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Blachę o wymiarach około 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę czekoladową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na 10 minut.
Przygotować popcorn. Do ciasta najlepiej uprażyć popcorn samemu. Jeśli wybieracie popcorn do mikrofali, sięgnijcie po ten naturalny lub solony.
Do rondelka wsypać cukier, dodać miód i ustawić garnek na małym palniku. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści, a całość nabierze bursztynowego koloru. W tym momencie zdjąć rondel na chwilę z palnika. Dodać kremówkę ( uwaga - może mocno zawrzeć ) i masło - zamieszać. Następnie rondel ponownie umieścić na palniku, podgrzewać, nie przestając mieszać, aż wszelkie grudki się rozpuszczą, a karmel ładnie zgęstnieje. Na koniec dodać sól ( jeśli wybraliście popcorn solony, zmniejszyć ilość soli ).
Około 1/3 karmelu wylać na upieczone brownie, resztę dodać do popcornu. Popcorn wymieszać z karmelem i wyłożyć na ciasto.
Pozostawić ciasto do całkowitego wystygnięcia i skrzepnięcia karmelu.
Smacznego !
Składniki:
Ciasto:
- 225 g gorzkiej czekolady
- 6 jaj
- 135 g masła
- 1 szklaka cukru
- 3 płaskie łyżki mąki
Popcorn w karmelu:
- 3 szklanki uprażonego popcornu ( najlepiej uprażyć samemu )
- 200 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 50 g masła
- 120 ml śmietanki 30%
- szczypta soli morskiej gruboziarnistej
Wykonanie:
Czekoladę połamać, przełożyć do miski. Dodać pokrojone na kawałki masło. Miskę z czekoladą i masłem ustawić na garnku z wrzącą wodą - pozostawić do rozpuszczenia. Ewentualnie - wstawić miskę do mikrofali na 1-2 minut ( w zależności od mocy mikrofali ).
Rozpuszczoną czekoladę odstawić na kilka minut, do lekkiego ostygnięcia.
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Do ubitych jaj dodać rozpuszczoną czekoladę oraz mąkę - delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Blachę o wymiarach około 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę czekoladową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na 10 minut.
Przygotować popcorn. Do ciasta najlepiej uprażyć popcorn samemu. Jeśli wybieracie popcorn do mikrofali, sięgnijcie po ten naturalny lub solony.
Do rondelka wsypać cukier, dodać miód i ustawić garnek na małym palniku. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści, a całość nabierze bursztynowego koloru. W tym momencie zdjąć rondel na chwilę z palnika. Dodać kremówkę ( uwaga - może mocno zawrzeć ) i masło - zamieszać. Następnie rondel ponownie umieścić na palniku, podgrzewać, nie przestając mieszać, aż wszelkie grudki się rozpuszczą, a karmel ładnie zgęstnieje. Na koniec dodać sól ( jeśli wybraliście popcorn solony, zmniejszyć ilość soli ).
Około 1/3 karmelu wylać na upieczone brownie, resztę dodać do popcornu. Popcorn wymieszać z karmelem i wyłożyć na ciasto.
Pozostawić ciasto do całkowitego wystygnięcia i skrzepnięcia karmelu.
Smacznego !