Brokuły w cieście piwnym

Brokuły w cieście piwnym

Dziś przepis bardzo prosty na niezwykle smaczną i sycącą potrawę. Brokuły w cieście są proste do wykonania. Trzeba tylko pamiętać, żeby odsączyć je z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Zjadać od razu – najlepsze są na ciepło :)

Składniki:

  • 1 duży brokuł
  • 1 jajko
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 ml mleka
  • 100 ml piwa

Wykonanie:

Ze wszystkich składników oprócz brokuła zrobić ciasto – musi być gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Następnie odstawić je na dwie godziny. Brokuła podzielić na różyczki, umyć i ugotować na parze na pół-miękko. Ostudzonego brokuła maczać w cieście – dokładnie w nim otaczać różyczki i wrzucać partiami na rozgrzany głęboki tłuszcz. Smażyć na złoto, po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku.

Zdjęcie - Brokuły w cieście piwnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brokuły w cieście piwnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów