Brioche, brioszka, słodka chałka

Brioche, brioszka, słodka chałka
Wraz z pojawieniem się pierwszych oznak wiosny, jakim są śmiało pikujące z ziemi rośliny cebulowe, oraz obficie wysadzone bratkami doniczki, przed domem sąsiadki - co notabene zawsze wzbudza we mnie poczucie winy i zaniedbania, kolejnego....znów tej wiosny się spóźniłam....... - czuję w powietrzu zapach zbliżających się Świąt, a te od zawsze pachniały dla mnie wyjątkowo, oryginalnie, to takie połączenie jajek, kiełbasy, chrzanu, mirtu i bazi. Nie wiedzieć dlaczego, ale do świątecznego śniadania pasuje mi tylko jeden rodzaj pieczywa, to lekko słodka chałka, którą z powodzeniem można ubogacić domową wędliną z kremem chrzanowym, jajkiem, kiełbasą czosnkową, ale również domową konfiturą z sezonowych nadwyżek czy po prostu masłem. Moje dzieci zjadają ją bez okazji, bez dodatków i to jeszcze ciepłą - niestety.
Zdjęcie - Brioche, brioszka, słodka chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na foremkę o wym. 15/30 cm
Czas przygotowania: 20 min + 7 h wyrastanie + 40 min pieczenie

1/3 szklanki ciepłego pełnego mleka
2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
5 jajek + 1 do posmarowania
1/3 szklanki cukru
pół łyżeczki soli
175 g masła w temperaturze pokojowej cukier perlisty do dekoracji

Przygotowanie:


1. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami
2. Mleko, mąkę z drożdżami, lekko roztrzepane jajka, cukier, sól umieszczamy w misce miksera, wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego, (lub ręcznie) wyrabiamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta, przez około 15 minut. 3. Stopniowo do ciasta dodajemy miękkie masło, wyrabiać, dalsze kilkanaście minut, do całkowitego wchłonięcia masła przez ciasto. 4. Prawidłowo wyrobione ciasto powinno być miękkie i klejące, przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 2 - 2,5 godziny.
5. Po tym czasie ciasto odgazować, uderzając w nie pięścią, ponownie przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 4 - 6 godzin (lub całą noc).
6. Foremkę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia 7. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, uformować wałek o dł. 60 cm, i zapleść dwa końce w warkocz, przenieść do przygotowanej foremki
8. Przykryć folią spożywczą, odłożyć w ciepłe miejsce po podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, oprószyć cukrem perlistym
9. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić na kratce.


Zdjęcie - Brioche, brioszka, słodka chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Brioche, brioszka, słodka chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Brioche, brioszka, słodka chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Brioche, brioszka, słodka chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami







Kategorie przepisów