Bounty
Ciasto tak pyszne,że zostało tylko zdjęcie:) Jest efektowne a jednocześnie nie wymaga wiele pracy. Polecam bardzo! Jest zgubne , jeśli ktoś tak jak ja odchudza się:) W głowie aż przewraca mi się, od nadliczbowych kcalorii.
Bounty
składniki na ciasto:
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać kolejno żołtka i dalej ubijać. Na koniec dodać pozostałe składniki: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Brytfannę natłuścić margaryną, obsypać mąką, wlać ciasto. Piekarnik nagrzać do temp.170 st, wstawić ciasto i piec przez około 30 minut.
składniki na krem:
3 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru
35 dag wiórek kokosowych
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
2 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać wiórki kokosowe i gotować na średnim ogniu przez 20 minut. Dodać masło. Budyń rozprowadzić w 1/2 szklance mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
składniki na polewę:
1 kostka margaryny
3 łyżki wody
4 łyżki kakao
3 łyżki cukru
20 ml amaretto
Margarynę roztopić w garnczku. Dodać kakao, cukier, wodę. Podgotować tak aby wszystkie składniki połączyły się. Na koniec wlać amaretto i wymieszać.
Na upieczone ciasto wyłożyć masę kokosową. Równomiernie rozprowadzić. Wlać lekko przestudzoną polewę czekoladową. Odstawić do lodówki na godzinę.