Bounty

Bounty

Ciasto tak pyszne,że zostało tylko zdjęcie:) Jest efektowne a jednocześnie nie wymaga wiele pracy. Polecam bardzo! Jest zgubne , jeśli ktoś tak jak ja odchudza się:) W głowie aż przewraca mi się, od nadliczbowych kcalorii.

Bounty

składniki na ciasto:

5 jajek

3/4 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać kolejno żołtka i dalej ubijać. Na koniec dodać pozostałe składniki: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Brytfannę natłuścić margaryną, obsypać mąką, wlać ciasto. Piekarnik nagrzać do temp.170 st, wstawić ciasto i piec przez około 30 minut.

składniki na krem:

3 szklanki mleka

1 budyń śmietankowy

1/2 szklanki cukru

35 dag wiórek kokosowych

1 cukier waniliowy

1 kostka masła

2 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać wiórki kokosowe i gotować na średnim ogniu przez 20 minut. Dodać masło. Budyń rozprowadzić w 1/2 szklance mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

składniki na polewę:

1 kostka margaryny

3 łyżki wody

4 łyżki kakao

3 łyżki cukru

20 ml amaretto

Margarynę roztopić w garnczku. Dodać kakao, cukier, wodę. Podgotować tak aby wszystkie składniki połączyły się. Na koniec wlać amaretto i wymieszać.

Na upieczone ciasto wyłożyć masę kokosową. Równomiernie rozprowadzić. Wlać lekko przestudzoną polewę czekoladową. Odstawić do lodówki na godzinę.

 

 

 

Kategorie przepisów