Botwinka
Nie wiem, czy uwierzycie, ale to jest moja pierwsza w życiu botwinka;-) Do zeszłego roku moi rodzice, moja mama mi ją gotowała... Gdy Jej zabrakło, zabrakło i botwinki;-( Podjęłam próbę jej przygotowania. Wyszło równie smacznie, dlatego wrzucam przepis;-)
Składniki:
- 1-2 pęczki botwinki,
- 1 litr bulionu z kurczaka lub warzywnego,
- pół pęczka koperku,
- sól, pieprz, cukier,
- 0,5 kg ziemniaków,
- 1-2 łyżki octu winnego,
- do zabielenia śmietana kremówka,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2- 3 jajka ugotowane na twardo.
Przygotowanie: Liście botwinki oddzielić od buraczków. Buraczki pokroić w kostkę, liście i gałązki posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Na oliwie podsmażyć ziemniaki, zalać bulionem i gotować około 10 minut. Dodać pokrojone buraczki. I po kilku minutach dodać posiekane łodyżki i liście botwinki. Gotować z 5 minut. Doprawić octem i przyprawami. Na koniec zabielić zahartowaną śmietaną i posypać posiekanym koperkiem. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.