Bogracz

Na chłodne, krótkie zimowe dni niezbędne są potrawy rozgrzewające i do takich właśnie należy bogracz, czyli zupa węgierska. Gotując ją, opierałam się na kilku przepisach różniących się drobnymi szczegółami. Zrezygnowałam jedynie z ostrej papryki, ponieważ zupa przeznaczona była również dla dzieci.

Składniki:

60 dag wołowiny bez kości

2 duże cebule

2 strąki różnokolorowej papryki

1 duży pomidor (zimą lepiej skorzystać z pomidorów w puszce)

2 ząbki czosnku

marchewka, pietruszka, kawałek selera

3-4 ziemniaki

100 g pieczarek (to mój dodatek)

1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku

sól, pieprz

smalec do smażenia

W dużym rondlu rozpuść smalec, wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż, aż lekko się zarumieni. Zdejmij rondel z ognia i dodaj paprykę w proszku, wszystko dobrze wymieszaj. Wrzuć pokrojone w niewielką kostkę mięso, podsmaż lekko (uważając, aby nie przypalić papryki), następnie dolej wodę i duś mięso pod przykryciem do momentu, aż zacznie mięknąć. Dodaj wtedy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Dorzuć zmiażdżony czosnek. Całość powinna gotować się w niewielkiej ilości wody. W międzyczasie pokrój pieczarki w plasterki i usmaż je, a następnie dodaj do zupy (można dodać też pieczarki bez smażenia, ale wydaje mi się, że smażone smakują lepiej). Pod koniec gotowania dodaj pomidory, dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem.

Zdjęcie - Bogracz  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Pyszna paprykowa zupa-krem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Papryki faszerowane ryżem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

2

Wieprzowina QAFP z jesiennymi…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Cukinia faszerowana kaszą jag…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Węgierska zupa gulaszowa

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Wołowina z woka z papryką na o…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Przepisy z tych kategorii

3

Solianka

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Rosół drobiowo - wołowy

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Pieczeń wołowa z łopatki w gar…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Sałatka ze stekiem – pyszny po…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

1

Bitki szwajcarskie

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

1

Piwny gulasz w rzymskim garnku

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni