Bogracz

Na chłodne, krótkie zimowe dni niezbędne są potrawy rozgrzewające i do takich właśnie należy bogracz, czyli zupa węgierska. Gotując ją, opierałam się na kilku przepisach różniących się drobnymi szczegółami. Zrezygnowałam jedynie z ostrej papryki, ponieważ zupa przeznaczona była również dla dzieci.

Składniki:

60 dag wołowiny bez kości

2 duże cebule

2 strąki różnokolorowej papryki

1 duży pomidor (zimą lepiej skorzystać z pomidorów w puszce)

2 ząbki czosnku

marchewka, pietruszka, kawałek selera

3-4 ziemniaki

100 g pieczarek (to mój dodatek)

1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku

sól, pieprz

smalec do smażenia

W dużym rondlu rozpuść smalec, wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż, aż lekko się zarumieni. Zdejmij rondel z ognia i dodaj paprykę w proszku, wszystko dobrze wymieszaj. Wrzuć pokrojone w niewielką kostkę mięso, podsmaż lekko (uważając, aby nie przypalić papryki), następnie dolej wodę i duś mięso pod przykryciem do momentu, aż zacznie mięknąć. Dodaj wtedy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Dorzuć zmiażdżony czosnek. Całość powinna gotować się w niewielkiej ilości wody. W międzyczasie pokrój pieczarki w plasterki i usmaż je, a następnie dodaj do zupy (można dodać też pieczarki bez smażenia, ale wydaje mi się, że smażone smakują lepiej). Pod koniec gotowania dodaj pomidory, dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem.

Zdjęcie - Bogracz  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z trzech kolorów papry…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

3

Lekka sałatka z mixu sałat i s…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

2

Sałata z grana padano i awokad…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Fajitas z rybą.

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

1

Schab faszerowany wędzona słon…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

5

Polędwiczka wieprzowa z papryk…

Dzi Dzi
karmelowy

Przepisy z tych kategorii

1

Pasztet

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

1

Brukselka w glazurze miodowo-m…

Dzi Dzi
karmelowy

2

Lekki morszczuk pod warzywami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

2

Galaretki warzywne z jajkiem

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

Śledzie w sherry

upl upl
Niebo w gębie

1

Zupa z pokrzyw

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir