Bogracz

Na chłodne, krótkie zimowe dni niezbędne są potrawy rozgrzewające i do takich właśnie należy bogracz, czyli zupa węgierska. Gotując ją, opierałam się na kilku przepisach różniących się drobnymi szczegółami. Zrezygnowałam jedynie z ostrej papryki, ponieważ zupa przeznaczona była również dla dzieci.

Składniki:

60 dag wołowiny bez kości

2 duże cebule

2 strąki różnokolorowej papryki

1 duży pomidor (zimą lepiej skorzystać z pomidorów w puszce)

2 ząbki czosnku

marchewka, pietruszka, kawałek selera

3-4 ziemniaki

100 g pieczarek (to mój dodatek)

1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku

sól, pieprz

smalec do smażenia

W dużym rondlu rozpuść smalec, wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż, aż lekko się zarumieni. Zdejmij rondel z ognia i dodaj paprykę w proszku, wszystko dobrze wymieszaj. Wrzuć pokrojone w niewielką kostkę mięso, podsmaż lekko (uważając, aby nie przypalić papryki), następnie dolej wodę i duś mięso pod przykryciem do momentu, aż zacznie mięknąć. Dodaj wtedy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Dorzuć zmiażdżony czosnek. Całość powinna gotować się w niewielkiej ilości wody. W międzyczasie pokrój pieczarki w plasterki i usmaż je, a następnie dodaj do zupy (można dodać też pieczarki bez smażenia, ale wydaje mi się, że smażone smakują lepiej). Pod koniec gotowania dodaj pomidory, dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem.

Zdjęcie - Bogracz  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Dżem pomidorowy z chili, imbir…

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

Tarta z ciasta francuskiego i…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

1

Pasta z bakłażana i papryki

figmara figmara
figowe smaki

2

Pomidorowo - paprykowy przecie…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Krem z pieczonej papryki z mas…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Pałki z kurczaka w sosie papry…

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

Przepisy z tych kategorii

Kruche ciasteczka stempelki

atina atina
Tak sobie pichcę...

Wytrawna tarta kakaowa z borów…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

1

Szarlotka na kruchym cieście z…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

5

Smarowidło ze słoika z piekarn…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Pierogi z dynią

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tarta z karmelem malinowym

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku