Bogracz

Na chłodne, krótkie zimowe dni niezbędne są potrawy rozgrzewające i do takich właśnie należy bogracz, czyli zupa węgierska. Gotując ją, opierałam się na kilku przepisach różniących się drobnymi szczegółami. Zrezygnowałam jedynie z ostrej papryki, ponieważ zupa przeznaczona była również dla dzieci.

Składniki:

60 dag wołowiny bez kości

2 duże cebule

2 strąki różnokolorowej papryki

1 duży pomidor (zimą lepiej skorzystać z pomidorów w puszce)

2 ząbki czosnku

marchewka, pietruszka, kawałek selera

3-4 ziemniaki

100 g pieczarek (to mój dodatek)

1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku

sól, pieprz

smalec do smażenia

W dużym rondlu rozpuść smalec, wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż, aż lekko się zarumieni. Zdejmij rondel z ognia i dodaj paprykę w proszku, wszystko dobrze wymieszaj. Wrzuć pokrojone w niewielką kostkę mięso, podsmaż lekko (uważając, aby nie przypalić papryki), następnie dolej wodę i duś mięso pod przykryciem do momentu, aż zacznie mięknąć. Dodaj wtedy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Dorzuć zmiażdżony czosnek. Całość powinna gotować się w niewielkiej ilości wody. W międzyczasie pokrój pieczarki w plasterki i usmaż je, a następnie dodaj do zupy (można dodać też pieczarki bez smażenia, ale wydaje mi się, że smażone smakują lepiej). Pod koniec gotowania dodaj pomidory, dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem.

Zdjęcie - Bogracz  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zupa z żółtej papryki i soku j…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

3

Udka kurczaka z pieczarkami i…

Dzi Dzi
karmelowy

Gazpacho

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

2

Roladki z szynką parmeńską

A_SE A_SE
Shabbyeat

Ciasteczka ziołowe

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka z kurkami i kozim sere…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Przepisy z tych kategorii

1

Grillowany burger wołowy z gri…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Sałatka z mango, awokado i woł…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

"Zrób mi steka"... O steku.

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

1

Wołowina Michoacan

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

Stek z polędwicy wołowej z cie…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

1

Klopsiki w słodko-ostrym sosie

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog