Bogracz

Na chłodne, krótkie zimowe dni niezbędne są potrawy rozgrzewające i do takich właśnie należy bogracz, czyli zupa węgierska. Gotując ją, opierałam się na kilku przepisach różniących się drobnymi szczegółami. Zrezygnowałam jedynie z ostrej papryki, ponieważ zupa przeznaczona była również dla dzieci.

Składniki:

60 dag wołowiny bez kości

2 duże cebule

2 strąki różnokolorowej papryki

1 duży pomidor (zimą lepiej skorzystać z pomidorów w puszce)

2 ząbki czosnku

marchewka, pietruszka, kawałek selera

3-4 ziemniaki

100 g pieczarek (to mój dodatek)

1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku

sól, pieprz

smalec do smażenia

W dużym rondlu rozpuść smalec, wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż, aż lekko się zarumieni. Zdejmij rondel z ognia i dodaj paprykę w proszku, wszystko dobrze wymieszaj. Wrzuć pokrojone w niewielką kostkę mięso, podsmaż lekko (uważając, aby nie przypalić papryki), następnie dolej wodę i duś mięso pod przykryciem do momentu, aż zacznie mięknąć. Dodaj wtedy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Dorzuć zmiażdżony czosnek. Całość powinna gotować się w niewielkiej ilości wody. W międzyczasie pokrój pieczarki w plasterki i usmaż je, a następnie dodaj do zupy (można dodać też pieczarki bez smażenia, ale wydaje mi się, że smażone smakują lepiej). Pod koniec gotowania dodaj pomidory, dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem.

Zdjęcie - Bogracz  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Węgierska zupa gulaszowa

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Leczo z cukinią

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Leczo z kiełbasą

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

1

Leczo z cukinii

aronia aronia
Wiem co jem

Węgierskie leczo – lecsó

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

1

Leczo węgierskie (Lecsó)

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

Tarta dyniowo - kokosowa

Tyna Tyna
In cooking we trust

Cieciorka ze szpinakiem

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Tarta a'la chili con carne

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Puree z dyni

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Kruche ciasto z jabłkami i ma…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kruche rogaliki dyniowe

Kasia Kasia
Pełny talerz