Bogracz

Na chłodne, krótkie zimowe dni niezbędne są potrawy rozgrzewające i do takich właśnie należy bogracz, czyli zupa węgierska. Gotując ją, opierałam się na kilku przepisach różniących się drobnymi szczegółami. Zrezygnowałam jedynie z ostrej papryki, ponieważ zupa przeznaczona była również dla dzieci.

Składniki:

60 dag wołowiny bez kości

2 duże cebule

2 strąki różnokolorowej papryki

1 duży pomidor (zimą lepiej skorzystać z pomidorów w puszce)

2 ząbki czosnku

marchewka, pietruszka, kawałek selera

3-4 ziemniaki

100 g pieczarek (to mój dodatek)

1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku

sól, pieprz

smalec do smażenia

W dużym rondlu rozpuść smalec, wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż, aż lekko się zarumieni. Zdejmij rondel z ognia i dodaj paprykę w proszku, wszystko dobrze wymieszaj. Wrzuć pokrojone w niewielką kostkę mięso, podsmaż lekko (uważając, aby nie przypalić papryki), następnie dolej wodę i duś mięso pod przykryciem do momentu, aż zacznie mięknąć. Dodaj wtedy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Dorzuć zmiażdżony czosnek. Całość powinna gotować się w niewielkiej ilości wody. W międzyczasie pokrój pieczarki w plasterki i usmaż je, a następnie dodaj do zupy (można dodać też pieczarki bez smażenia, ale wydaje mi się, że smażone smakują lepiej). Pod koniec gotowania dodaj pomidory, dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem.

Zdjęcie - Bogracz  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto czekoladowe z cukinią

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

Chicken Asado - kurczak w sosi…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Karkówka z grilla

atina atina
Tak sobie pichcę...

1

Łatwe ciasto z brzoskwiniami i…

Dzi Dzi
karmelowy

Kurczak tandoori

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

1

Sztuka mięsa z ziemniakami w s…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

4

Naleśniki Hortobágy

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Węgierski pörkölt z wołowiny

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Węgierskie knedle z białego se…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

Leczo w słoikach na zimę

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Sárgarépa-főzelék

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Halászlé. Węgierska zupa rybna…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami