Boeuf Stroganow

Boeuf Stroganow

Popularny Beouf Stroganow, czyli rosyjski gulasz wołowy z dodatkiem cebuli, pieczarek i ogórków kiszonych. Tradycyjnie przyrządzany z polędwicy wołowej. W wersji ekonomicznej można użyć tańszego mięsa – rostbefu. To pyszne i sycące danie jednogarnkowe, doskonałe na niedzielny lub świąteczny obiad. Zawsze podaję go z kromka dobrego, świeżego chleba, który maczam w gulaszu. Pycha!

Print Boeuf StroganowPorcje

3

Kalorie

1055

kcalSkładniki
  • 500 g rostbefu

  • 800 ml bulionu wołowego

  • 1 cebula

  • 300 g małych pieczarek

  • 3 ogórki kiszone

  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • ½ łyżeczki ostrej papryki

  • sól, pieprz

  • olej

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie
  • Mięso pokroić wzdłuż ścięgien na paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka, pieczarki umyć i pokroić w grubsze plastry. Bulion podgrzać.
  • W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, smażyć przez 2 minuty, dodać pieczarki, oprószyć solą i pieprzem, smażyć razem aż pieczarki przestaną być surowe a większość wody, którą puszczą odparuje. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić mięso, oprószyć pieprzem, dodać słodką i ostra paprykę. Smażyć krótko na dużym ogniu, aż całe mięso zmieni kolor. Wówczas dodać je do garnka. Całość zalać ciepłym bulionem, dodać przecier pomidorowy i dużą szczyptę soli, wymieszać. Gotować na niedużym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.
  • Kiedy mięso będzie już kruche, dodać pokrojone w grubsze plastry ogórki kiszone i gotować bez przykrycia przez 10 minut.
  • Na koniec stroganow zagęścić : do szklanki wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać kilka łyżek zimnej wody, dokładnie wymieszać, tak żeby nie było grudek. Miksturę wlać do gotującego się stroganowa jednocześnie go mieszając. Doprowadzić do zagotowania, doprawić do smaku solą i pieprzem, ściągnąć z palnika.

Kategorie przepisów