Boczek pieczony w miodowej marynacie

- Wynik: 130
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 2h 00 min
Domowy boczek pieczony w miodowej marynacie z dodatkiem musztardy i ulubionych ziół. Marynatę wypróbowałam już wielokrotnie i zawsze smakuje wspaniale. Gorącą polecam.
Składniki
- boczek surowy - 1 kg
- miód - 2 łyżki
- musztarda Dijon - 2 łyżki
- oliwa - ok. 100 ml
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- tymianek - 1 łyżka
- czosnek - 3-4 ząbki
Instrukcje
Boczek umyć osuszyć. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę do kubka, dodać miód, musztardę, oliwę, sól, pieprz i tymianek. Wszystko dokładnie wymieszać i posmarować boczek marynatą. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Następnego dnia wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec pod przykryciem około 100 min, następnie zdjąć przykrycie i piec jeszcze ok. 15-20 min, aż wierzch się zrumieni.