Boczek pieczony

1 kg boczku surowego (wędzony)

15 dag słoniny

2 cebule

3 ząbki czosnku

czerwona papryka w proszku

czarny pieprz

majeranek

sól

 

 

Mięso natrzeć solą, startym czosnkiem, papryką, pieprzem i majerankiem. Cebulę obrać, pokroić w grube plastry. Mięso obłożyć plastrami cebuli, następnie cienkimi plastrami słoniny. Zawinąć ściśle folią aluminiową. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

Piec w nagrzanym piekarniku (190/200 st.) przez około 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia można lekko odchylić folię i polewać boczek wytworzonym sosem.

 

 

Zdjęcie - Boczek pieczony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

Zdjęcie - Boczek pieczony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Boczek pieczony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Boczek pieczony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Boczek pieczony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

1

Domowy schab wędzony

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

5

Matka w mieście chemii

mollisia mollisia
Walka w kuchni

Pyszna domowa szynka z wędzarn…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

7

Szynka w rozmarynie

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

4

Boczek rolowany

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

4

Baleron parzony

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy