Boczek pieczony

1 kg boczku surowego (wędzony)

15 dag słoniny

2 cebule

3 ząbki czosnku

czerwona papryka w proszku

czarny pieprz

majeranek

sól

 

 

Mięso natrzeć solą, startym czosnkiem, papryką, pieprzem i majerankiem. Cebulę obrać, pokroić w grube plastry. Mięso obłożyć plastrami cebuli, następnie cienkimi plastrami słoniny. Zawinąć ściśle folią aluminiową. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

Piec w nagrzanym piekarniku (190/200 st.) przez około 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia można lekko odchylić folię i polewać boczek wytworzonym sosem.

 

 

Zdjęcie - Boczek pieczony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

Zdjęcie - Boczek pieczony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Boczek pieczony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Boczek pieczony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Boczek pieczony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

5

Wędlina ziołowo - cytrynowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

6

Karkówka gotowana

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

3

Kiełbasa ze słoika

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

3

Domowy boczek pieczony

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Schab z pończochy

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

3

Suszona szynka

słodko-słona słodko-słona
Słodko-słony