Błyskawiczne, lekkie babeczki z owocami
To, co w babeczkach lubimy najbardziej: pyszne, lekkie, wilgotne (dzięki dodatkowi maślanki), a do tego robi się je w kilka minut, bo składniki wystarczy z grubsza wymieszać tylko łyżką (te babeczki robił mój 7-latek, więc widzicie sami, że to nic trudnego!)
Do upieczenia babeczek wykorzystałam borówki i porzeczki, ale możecie wykorzystać dowolne owoce sezonowe: jagody, agrest, małe truskawki, wiśnie…
Z podanych proporcji upieczecie 12 klasycznych muffinek. Przed podaniem oprószcie je cukrem pudrem, będę jeszcze lepsze ;)
, ciasto bez miksera,
Składniki:- jajko - 1 szt
- maślanka - 180 ml
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- olej - 160 ml (np. rzepakowy lub delikatna oliwa)
- mąka pszenna - 325 g
- cukier - 150 g
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- soda - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- owoce - 1 szklanka np. borówki, porzeczki
W misce połącz „mokre” składniki: maślankę, jajko, olej, esencję waniliową.
W drugiej wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól. Dolej płynne składniki, szybko wymieszaj- jeśli cisto okaże się zbyt gęste, dodaj odrobinę mleka. Dodaj owoce, delikatnie połącz.
Ciasto przełóż do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami. Piecz ok. 20 minut w temp. 200 oC. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.