Błyskawiczne, lekkie babeczki z owocami

Błyskawiczne, lekkie babeczki z owocami

Zdjęcie - Błyskawiczne, lekkie babeczki z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To, co w babeczkach lubimy najbardziej: pyszne, lekkie, wilgotne (dzięki dodatkowi maślanki), a do tego robi się je w kilka minut, bo składniki wystarczy z grubsza wymieszać tylko łyżką (te babeczki robił mój 7-latek, więc widzicie sami, że to nic trudnego!)

Zdjęcie - Błyskawiczne, lekkie babeczki z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Błyskawiczne, lekkie babeczki z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do upieczenia babeczek wykorzystałam borówki i porzeczki, ale możecie wykorzystać dowolne owoce sezonowe: jagody, agrest, małe truskawki, wiśnie…

Zdjęcie - Błyskawiczne, lekkie babeczki z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji upieczecie 12 klasycznych muffinek. Przed podaniem oprószcie je cukrem pudrem, będę jeszcze lepsze ;)

, ciasto bez miksera,Zdjęcie - Błyskawiczne, lekkie babeczki z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • jajko - 1 szt
  • maślanka - 180 ml
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • olej - 160 ml (np. rzepakowy lub delikatna oliwa)
  • mąka pszenna - 325 g
  • cukier - 150 g
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • soda - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • owoce - 1 szklanka np. borówki, porzeczki
Przygotowanie:

W misce połącz „mokre” składniki: maślankę, jajko, olej, esencję waniliową.

W drugiej wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól. Dolej płynne składniki, szybko wymieszaj- jeśli cisto okaże się zbyt gęste, dodaj odrobinę mleka. Dodaj owoce, delikatnie połącz.

Ciasto przełóż do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami. Piecz ok. 20 minut w temp. 200 oC. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Kategorie przepisów